Uz pametni bijeli štap život je lakši

29.10.2021.

11:19

Autor: Jelena Perleta/Agenda: Svijet/HRT/V.G.

Pametni bijeli štap

Pametni bijeli štap

Foto: Agenda: Svijet / HRT

Tehnologija može biti put u "zeleniju" ekonomiju i nove izvore energije kao što pokazuju primjeri iz Danske, ali može pružiti i inovativna rješenja za pomoć osobama s posebnim potrebama. U Francuskoj je, naime, dizajniran maleni uređaj koji slijepima i slabovidnima pomaže u kretanju.

Zvukom se detektira zapreka koja upozorava na oprez! Pravi je to spas za Laurent Jamet koja ne vidi od rođenja i unatoč bijelom štapu ponekad bi kući, kaže,dolazila krvave glave.

- Ako čujem zvuk slijeva, znači da je zapreka slijeva. Ako zvuk dolazi sprijeda, zapreka je ispred. Ako se čuje zdesna, zapreka je više udesno. Dakle, krećemo se prema zvuku koji čujemo. ako čujemo da je zapreka zdesna, idemo ulijevo. I tako ćemo zaobići zapreku, kaže Laurence Jamet, korisnica uređaja iz Pariza.

Rango, kako se pomagalo zove, prikopča se na bijeli štap, osjeti predmete u radijusu 2 i pol metra i na njih zvučno upozorava.

- Htjeli smo napraviti nešto vrlo jednostavno. U situaciji kada korisnik hoda pločnikom, a slijeva ili zdesna postoje zapreke koje mu nisu na putu, ne želimo upozoriti na njih nego na stup koji mu je na putu i predstavlja opasnost. Dakle, u ovakvoj situaciji želimo upozoriti samo na stup jasnim zvučnim upozorenjem,pojasnio je Francois Birot, suosnivač Gosensea


Cijena pomagala je oko 2000 eura, otporno je na udarce i vodu te iako maleno, iznimno je korisno. Život s njim za slijepe i slabovidne osobe jednostavno je lakši.

- Dobro je imati bijeli štap. Ali kada idete prema zapreci, često udarite o nju i oštetite štap. Osim toga, često ozlijedite ruke, rebra, prsa. Postoje i povišene zapreke koje ne možete otkriti bijelim štapom. Često sam se vraćala krvava čela. Otkad imam Rango, mnogo je jednostavnije jer on otkriva zapreke izdaleka. Ispred mene, bočno i gore. Manje udaram i nisam pod stresom, kaže Jamet.

Njezin društveni život, kaže,sada je mnogo jednostavniji i bogatiji.

- Rango vam daje podatke o voznom redu autobusa i koliko morate čekati. Bez Ranga morala bih pitati ljude kraj sebe, a s njime sama znam kad autobus dolazi, kaže Jamet.

Upotrebljava ga oko 400 Francuza,a većini ga sufinanciraju lokalne vlasti. Nekoliko modela u upotrebi je u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Italiji.

- Slijepa osoba može biti Francuz, Britanac, Nijemac, neki Europljanin. Svi slijepci imaju jednaku potrebu za pomagalom. Želimo ponajprije doći u zemlje u kojima postoje subvencije i naknade. U dvije godine željeli bismo doći u Njemačku, Španjolsku, Englesku i Belgiju, kaže Hugues de Chaumon, suosnivač Gosensea.

Bijeli štap sada je i pametan štap, a korisnicima donosi puno manje stresa što je osobito važno sada, u doba pandemije koja ih je ionako posebno pogodila i izolirala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!