Veliki meteor osvijetlio nebo iznad Norveške

25.07.2021.

17:04

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Veliki meteor sinoć je osvijetlio nebo iznad Norveške, a mogao se vidjeti i iz Švedske. Svjedoci su kontaktirali policiju kada su vidjeli izuzetno jaku svjetlost i čuli snažnu buku, izvijestili su lokalni mediji.

Neki su otvorili prozore i vrata jer su osjetili promjenu tlaka zraka. Novinar norveškog lista Verdens Gang (VG) meteor je opisao kao vatrenu kuglu u zraku koja je osvijetlila cijelo nebo. Svjetlost se nakon 1 sat ujutro (po lokalnom vremenu) mogla uočiti na jugu Norveške, ali i u Švedskoj.

Stručnjaci smatraju da su dijelovi meteora sletjeli zapadno od glavnog grada Osla. Vegard Lundby iz Norveške mreže za praćenje meteora je rekao da se trenutno traga za ostacima meteora na Zemlji koji bi mogli težiti nekoliko kilograma.

Veličina meteora još nije poznata, no izvještaji pokazuju da je bio dosta velik. Neki pretpostavljaju da teži nekoliko desetaka kilograma. Po navodima VG-a, znanstvenici smatraju da je meteor stigao iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!