Znanstvenik Biliškov s IRB-a postao ambasador Klimatskog pakta EU-a

27.10.2021.

13:01

Autor: B.A./Hina/HRT

Nikola Biliškov

Nikola Biliškov

Foto: Studio 4 / HRT

Znanstvenik s Instituta "Ruđer Bošković" Nikola Biliškov proglašen je ambasadorom Klimatskog pakta Europske unije, inicijative koja jača aktivnosti europskog klimatskog pokreta, priopćeno je u srijedu s IRB-a.

Kao dugogodišnji aktivist na području zaštite okoliša, ljudskih prava i izgradnje mira, Nikola Biliškov je početkom 2020. sastavio Apel za sustavnu klimatsku akciju koji je potpisalo više od 550 hrvatskih znanstvenika i koji je potom predan institucijama zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske.


Biliškov je objasnio da Apel sadržava 11 jasnih zahtjeva, uz njihovo obrazloženje i kontekstualizaciju, kao i poziv na suradnju znanstvenika s donositeljima odluka.


Time je, istaknuo je, pokrenuta još uvijek neformalna inicijativa Znanstvenici za klimu - Hrvatska, koja djeluje na temelju Apela te je od svog osnutka održala mnoge sastanke s donositeljima odluka, a kroz djelovanje je u znatnoj mjeri promovirala jaču uključenost znanstvene zajednice u donošenje i provedbu klimatski relevantnih politika.


Dodao je da je inicijativa vrlo aktivna u komunikaciji o klimatskim promjenama na svim razinama, uz jak naglasak na suzbijanje dezinformacija i teorija zavjere.


Kao ambasador Klimatskog pakta EU-a, Nikola Biliškov nastavit će s tim aktivnostima, uz intenzivnije umrežavanje sa sličnim inicijativama u EU-u i izvan njega, osobito u Kanadi. 


Kako se navodi u obrazloženju, ambasadori klimatskog pakta ključni su za uspješnost inicijative, a odabiru se bez diskriminacije prema porijeklu, zanimanju ili stupnju obrazovanja.


Njihova je svrha posvetiti se klimatskim akcijama i uključiti se u rasprave o mogućnostima djelovanja s ljudima u svojim zajednicama i mrežama. Europska komisija veleposlanicima pruža priznanja, komunikacijske materijale i mogućnosti umrežavanja za razmjenu i pomaže im u proširivanju dosega u Europi, ali i izvan nje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!