Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u Zagrebu postala kulturno dobro RH

27.01.2023.

12:52

Autor: HINA/HRT/A.S.

Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u Zagrebu postala kulturno dobro RH

Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u Zagrebu postala kulturno dobro RH

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Znanstveno-povijesna zbirka, koja sadrži učila i instrumente iz fizike na PMF-u Zagrebu, registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske, priopćeno je s PMF-a.

Zbirka sadrži ručno izrađene instrumente koji su nabavljeni nedugo nakon velikih otkrića u fizici 19. i 20. stoljeća poput rendgenske cijevi i Teslinog transformatora sa živinim prekidačem.

Njome se želi pokazati djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati tijekom studija na PMF-u, kojih je trenutno veliki deficit u Hrvatskoj. Pokusi iz fizike u središtu su suvremenog obrazovanja kao ključan element za razumijevanje otkrića na kojima su bazirane suvremene tehnologije.

Osim šire prepoznatih istraživačkih studija na PMF-u, ova zbirka dodatno ističe važnost nastavničkih studija. Fizika i druga prirodoslovno-matematička područja važna su u današnjem kontekstu jer čine bazu brojnih novih zanimanja na STEM područjima.

Zbirka će biti dostupna javnost tijekom znanstveno-popularizirajući manifestacija, a njezina svečana promocija će biti održana na jesen.

Duga tradicija obrazovanja fizičara u Hrvatskoj započela je osnivanjem Katedre za fiziku 1875. godine. Profesor Vinko Dvořák, svjetski ugledan znanstvenik, učenik i asistent slavnog austrijskog fizičara Ernsta Macha utemeljio je Zbirku koja je već 1904. godine imala 999 elemenata i 626 svezaka knjiga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!