Poslodavci zainteresirani za sve smjerove s PMF-a

26.10.2022.

20:19

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Dan karijera

Dan karijera

Foto: HTV / HRT

Održan je Dan karijera, koji je ove godine četvrti put organiziran i na zagrebačkom PMF-u. Studentima su predstavljeni poslovi i različite suradnje koje im se nude za vrijeme i nakon studija. Na ruku im ide i to što su stručnjaci iz područja matematike i fizike sve traženiji na tržištu rada.

Poslodavci u potrazi za budućim stručnjacima, a studenti u potrazi za praksom ili stalnim poslom. Kada je riječ o karijeri, najbolji je neposredni kontakt, slažu se svi.

Studenti su imali priliku upoznati se bolje s onime što poslodavci traže od studenata kada završe fakultet. Bitan je i životopis, bez obzira na prijašnje radno iskustvo, dobro je u njemu navesti sve vještine koje pojedinac posjeduje, navode studenti. 

Osim specifičnih znanja, ističu poslodavci, pri traženju posla važne su i takozvane meke vještine, odnosno dodatna znanja. 

A poslodavci kao poželjne karakteristike navode upornost, želju za znanjem, motiviranost. 

Programiranje, razvoj umjetne inteligencije, izrada matematičkih analiza, obrada meteoroloških podataka, samo su neki od poslova koji im se nude nakon studija. 

- Bit će sve veća potreba za meteorolozima i za svim ljudima koji će pružati nekakvu potporu i u cilju sigurnosti od opasnih vremenskih pojava, kaže Tanja Renko iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- Poslodavci su zapravo zainteresirani za sve smjerove i sve odsjeke PMF-A. Postoji neki veći interes za odsjeke matematike i fizike što se tiče privatnog sektora, navela je Mateja Novak, voditeljica Karijernog centra, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb. 

Studenti su, kažu, više nego zadovoljni ponudom, a dobili su i savjete za razvoj karijere. Jer, spremnost na promjenu i svladavanje novih vještina važni su za uspjeh u poslovnom svijetu koji se mijenja brže nego ikad prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!