Yogi

30.01.2023.

16:35

Autor: HRT

Yogi

Yogi

Foto: Dario Njavro / HRT

Yogi Lonich je glazbenik hrvatsko-peruanskog podrijetla, rođen je i odrastao u Kaliforniji. Posljednjih godina živi i radi u Hrvatskoj. Gitaru je počeo svirati s 12 godina. Nakon srednje škole upisuje kalifornijsko državno sveučilište (California State University) gdje 1993. završava studij klasične i jazz-gitare.

Tijekom karijere radio je kao glazbeni autor, kantautor, član bendova i prateći glazbenik svjetski poznatim imenima.

Među njima se izdvajaju Chris Cornell, Shakira, Anastacia, Alanis Morissette, Melissa Etheridge, Yusuf Islam (Cat Stevens), DJ Zedd, Kid Rock, Natasha Bedingfield, Bonnie Raitt, Booker T Jones, kao i kineske superzvijezde Jeff Chang, Leehom Wang i Jason Zhang.

Iskazana mu je čast time što je zasvirao na otvorenju Kuće slavnih rock and rolla (Rock And Roll Hall of Fame) s Mitchom Mitchellom i Billyjem Coxom iz Jimi Hendrix Experiencea. Kao prateći glazbenik svirao je na turnejama s ikonama rock-glazbe kao što su The Rolling Stones, Robert Plant, Aerosmith, AC/DC, KISS, Lenny Kravitz, Linkin Park i Korn.


Galerija
Yogi, Foto: Dario Njavro/HRT
Yogi, Foto: Dario Njavro/HRTYogi, Foto: Dario Njavro/HRTYogi, Foto: Dario Njavro/HRTYogi, Foto: Dario Njavro/HRT

Kao član grupe Buckcherry, Yogi Lonich nominiran je za nagradu Grammy u kategoriji najbolje hard rock-grupe te je osvojio nagradu časopisa Kerrang za najbolju hard rock-izvedbu.

Također bio je član popularne hard rock-skupine Fuel. Osnivač je dviju grupa: Sound Assembly i Run Through The Desert.

Yogi Lonich surađivao je s popularnim hrvatskim izvođačima kao što su Gibonni, Massimo, Mile Kekin, Edo Maajka i Tina Kresnik. Višestruki je dobitnik nagrade Status. Čest je gost lokalnih klubova u kojima sa svojim triom, odnosno kvartetom, publici nudi jedinstven spoj rocka, jazza i bluesa. Predavač je u Školi glazbene produkcije i multimedije – Music Production Academy u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!