Sto godina Ivana Rabuzina

26.03.2021.

20:42

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Slika Ivana Rabuzina

Slika Ivana Rabuzina

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Obilježava se stota obljetnica rođenja našega glasovitog slikara naive Ivana Rabuzina. Ovogodišnji Rabuzinovi dani u znaku su izložbe njegovih djela koja je večeras otvorena u Novom Marofu. 

U Kulturnom centru u Novom Marofu,  koji nosi Rabuzinovo ime, može se razgledati  sve ono zbog čega nam se cijeli svijet klanja u naivnoj umjetnosti, istaknula je novinarka Sara Badžek u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a. 

Tridesetak dijela iz Zbirke Vladimira Malogorskog kruna su stvaralaštva našeg velikog Ivana Rabuzina. Izložena su, slobodno možemo reći, djela koja bi željeli razgledati vrhunski i vrsni poznavatelji umjetnosti. 


Inače u vrijeme kada obilazimo svjetski poznate destinacije i muzeje možda je prava šteta što ne cijenimo i ne poznajemo dovoljno ono što imamo u vlastitom dvorištu. A upravo je Novi Marof kolijevka stvaralaštva našeg velikog naivnog slikara i ovi brežuljci inspirirali su ga da naslika neka od svojih najvećih djela.

Novomarofčani su se zato odlučili odužiti Rabuzinu njegovim danima i izložbom koja traje do kraja travnja. Jedino je u svemu tome prava šteta što se ova velika okrugla obljetnica događa u vrijeme pandemije pa možda nije toliko raskošna koliko bi sam Ivan Rabuzin to zaslužio, kazala je Badžek.       

- To je jedinstven doživljaj. To je, rekla bih, jedinstvena ličnost u hrvatskoj i svjetskoj  umjetnosti koja je s vlastitim osobenim stilom oduševila publiku i kritiku, istaknula je Mirjana Dučakijević, kustosica.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!