Predstavljena monografija uz 50 godina Animafesta

10.06.2022.

17:35

Autor: Hina/HRT

Animafest

Animafest

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Dvojezična monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta Zagreb (1972-2022)", s 39 tekstova i gotovo 300 slikovnih priloga hrvatskih i inozemnih autora, predstavljena je u petak u sklopu festivala.

To kapitalno izdanje na gotovo 540 stranica, uz povijest donosi i fenomenologiju festivala, iz perspektive historiografije, povijesti umjetnosti, filmologije, arhitekture i urbanizma, dizajna, muzikologije, stripa i teorije videoigara.


Ne zanemaruje niti njegov audiovizualni identitet, medijsku recepciju, izložbene programe, umjetničko i produkcijsko vođenje, a za potpuni doživljaj tu su sjećanja autora animiranog filma, što je na promociji istaknula i Margit Buba Antauer, dugogodišnja organizacijska direktorica.


- Ponosna sam jer to nije samo projekt koji pokazuje koliko festival vrijedi, nego i zato što govori i osjećajima koji su sada zapisani da bismo ih zauvijek zapamtili, rekla je na promociji održanoj u MM centru SC-a.


Glavni urednik monografije Nikica Gilić kaže kako je ona namijenjena mladima da saznaju i nauče ponešto o Animafestu, ali i festivalskim suvremenicima da se prisjete događanjima kojima su svjedočili. 


- Pokušali smo dati akademski, znanstveni i osobni pristup temi, zato ona i jest tako velika, dopustili smo joj da raste, ustvrdio je.


Producentica festivala Paola Orlić, koja potpisuje dio o festivalskim izložbama i plakatima, napominje kako to nije bio lak posao, trebalo je proći puno arhiva no puno joj je pomogla Buba koja se mnogih stvari prisjetila. Osobito je zahtjevno bilo pisati o plakatima koje, iako su ih radili eminentni umjetnici, još nitko nije sustavno obradio.


Izvršni urednik Silvestar Mileta predstavio je monografiju kroz 12 poglavlja, ocijenivši kako je to bio vrlo ambiciozan poduhvat jer ga je napravio festivalski tim koji je paralelno radio i organizaciju festivala.


Poglavlje "Festival i grad" Margit Antauer pokazuje kako je u svijetu festival postao sinonim za Zagreb, "Umjetnost animacije" Daniela Šuljića podsjeća koliko je Animafest davao pozornosti umjetničkom segmentu animiranog filma, a "Između Istoka i Zapada" povjesničara Tvrtka Jakovine daje politički i društveni kontekst festivala.


U najopsežnijem poglavlju "Animafest i kulturni trendovi" u svojim tekstovima skupina autora govori o odnosu festivala prema proširenom polju vizualne kulture, likovnim umjetnostima, digitalnoj animaciji, arhitekturi, stripu, u "Festivalskim vizijama" su svoje viđenje festivala podastrli oni koji su ga stvarali i vodili, a tu su i poglavlja iz produkcijske perspektive, s izazovima i zgodama 'iza kulisa'.


"Slike s izložbe" povjesničarke umjetnosti Paole Orlić podsjećaju na važne festivalske popratne sadržaje i likovne iskorake, "Škola crtanog filma" govori o doprinosu Animafesta razvoju animacijskog obrazovanja, a "Festivalska recepcija" o jedinstvenoj atmosferi koja je vladala oko festivala, iz perspektive domaćih i stranih medija.


Poglavlje "U dijalogu sa svijetom" donosi 15 priloga inozemnih gostiju i sad već prijatelja festivala, a "Slika i zvuk" govori o uvijek upečatljivom segmentu plakata i glazbe Animafestovih najava.


Posljednji dio, "Prilozi" donosi vrijedan pregled najvažnijih podataka o festivalu, od datuma i mjesta održavanja do popisa nagrađenih i zaslužnih što se Animafest održao do danas. 


Priču o 50 godina Animafesta dopunjuje bogata likovna oprema, s odabranim slikovnim prilozima iz festivalske arhive, fonda Zagreb filma, iz privatnih i zbirki inozemnih produkcijskih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!