17:06 / 21.08.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Arheološko blago u Varaždinskim Toplicama

-

-

Foto: - / -

Otkrivena je kripta u centralnom brodu s ostacima drvenih lijesova, pronađeni su zazidano svetohranište, ideogram, originalna slika na oltaru.
U Varaždinskim Toplicama obnavlja se prva katolička crkva toga kraja, kapelica Sv. Duha. Godinama je mala crkvica bila oštećena i u vrlo lošem stanju. A prilikom obnove restauratorima je otkrila brojna iznenađenja kojima se nisu nadali.

Građevinska sanacija, uređenje zidova i konzervatorsko - restauratorski radovi na kapelici otkrili su neočekivane oslike. Nađeno je 9 posvetnih križeva - većinom u vrlo dobrom stanju.

- Otkrili smo vrlo zanimljive boje na njima, narančasta koja bi mogla simbolizirati sunce, plava koja najvjerojatnije simbolizira nebo i crvena koja simbolizira na križu krv Kristovu. Po nekim sadašnjim analizama možemo posvetne križeve smjestiti u vrijeme 17. i 18. stoljeća - objasnila je Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja.

Koliko je poznato, to je najveća koncentracija posvetnih križeva u ovakvom sakralnom objektu u Hrvatskoj. Usto otkrivena je kripta u centralnom brodu s ostacima drvenih lijesova, pronađeni su zazidano svetohranište, ideogram, originalna slika na oltaru.

- Pronađen je jedan vrlo zanimljiv crtež sv. Duha, tj. krilo i dijelovi sačuvane glave. Držim da je simbol crtan posebnom kredom koja se zove sangvina - dodaje Vlahović.

Restauriran je i originalni drveni pod. A tu su i brojni drugi manji arheološki nalazi. Svi su iznenađeni njihovom količinom jer riječ je o vrlo malom sakralnom objektu.

- Na brijegu je bila prva crkva u Toplicama, prva katolička crkva za vjernike Toplica koju su oni sagradili i onda su je 1242. Srušili su je Tatari - objasnio je Stjepan Mostečak, župnik Župe Sv. Martina biskupa.

A onda je kapelica ponovno izgrađena i 1774. godine barokizirana. Na listi je zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske. I veliki izazov za stručnjake koje u istraživanju i obnovi čeka još mnogo posla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!