Balet u Osijeku bori se za život

10:33 / 14.02.2022.

Autor: Željka Živković/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Baletna predstava "Mačak u čizmama"

Baletna predstava "Mačak u čizmama"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Povijest kaže kako je Osijek drugi hrvatski nacionalni teatar koji je imao baletne predstave, a svoje zlatno doba, balet je doživio prije pola stoljeća. Današnji trenutak najbolje opisuju tri riječi - borba za opstanak!

- Mi smo gotovo jedini teatar na planeti Zemlji, dakle operna kuća koja nema službeno svoj baletni ansambl, kaže Vuk Ognjenović, umjetnički voditelj baletne skupine HNK u Osijeku.

Službeno nema, no zahvaljujući Vuku Ognjenoviću, Sonji Kastl, Antunu Mariniću i Štefaniji Heller, balet u Osijeku itekako postoji. Iako su zadnja baletna radna mjesta zatvorena ratnih godina, baletne predstave u kontinuitetu Osijek ima više od dva desetljeća.

- Zadnjih desetak godina kako ja to vodim, mi zaista imamo baletni repertoar. Imali smo Vragolastu djevojku, drugog Orašara smo napravili, Mačka u čizmama, Petra Pana... To su zaista veliki baleti koje je napravila sa šačica entuzijasta i profesionalaca. Sad je trenutak da se to nekako službeno, pravno i financijski 'zapečati', dodaje Ognjenović.

Možda tomu, već u petak, pridonese i nova baletna premijera - "Mačak u čizmama"! Osječani su je mogli vidjeti na Osječkom ljetu kulture, ali tek sad počinje njezin pun scenski život.

- Mačak u čizmama dosta je zahtjevan. U odnosu na Orašara možda malo manje, zbog manjeg broja uloga za nas iz ansambla. A dosta uloga preuzimaju solisti iz St. Pultena, objašnjava članica baletne skupine Helena Horvat. Dodaje kako ansamblu puno znači što je svaka predstava ispunjena do posljednjeg mjesta.

- Jako nas veseli, to svi vole plesati balet. Imamo djecu sa studija, ja vodim studio u kazalištu. Svi se baš puno trude, dolaze na studio, dolaze poslije na sat. Mi isto dolazimo nekad ujutro kada možemo, neki su zaposleni, pa ne mogu dolaziti, dodaje članica baletne skupine Sara Epifany Erceg

Svima znanu bajku, Bruno Bjelinski pretočio je u glazbu, čarolijom prožet balet, a koreografiju i režiju potpisuje Ljiljana Gvozdenović. U petak tako slijedi novi baletni doživljaj, a ova će entuzijastična skupina, nadajmo se, vrlo brzo prerasti u pravi baletni ansambl!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!