Berlinsko kazalište Schaubühne s predstavom "Vernon Suboteks" u HNK-u Zagreb

13.04.2022.

11:05

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Borna Filic / Pixsell

Predstava "Vernon Suboteks 1" u režiji Thomasa Ostermeiera po predlošku Virginie Despentes, nastala u koprodukciji berlinskoga kazališta Schaubühne i Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, gostovat će 30. travnja u HNK-u Zagreb.

Režiju Thomasa Ostermeiera zagrebačka je publika u HNK-u Zagreb imala priliku gledati 2019. godine, izvedbom "Neprijatelj naroda", drame Henrika Ibsena iz 1882., zatim 2016. godine s predstavom "Brak Marije Braun", te izvedbom predstave "Rikard III." 2018., sve u produkciji berlinskog kazališta Schaubühne, ističu iz HNK-a.

Predstava "Vernon Suboteks 1" nastala je prema prvome dijelu trilogije francuske spisateljice i filmašice Virginie Despentes u kojoj, u zapanjujućim promjenama perspektive, Despentes stvara blistavu postavu likova koji obuhvaćaju nekoliko generacija, društvenih klasa, rodnih identiteta i političkih orijentacija.

- Prvi dio njezine trilogije o Vernonu Suboteksu istovremeno je tour de force kroz teme našeg doba i fascinantna društvena panorama, stoji u najavi.

Vernon Suboteks nekadašnji je vlasnik prodavaonice ploča poznate diljem Pariza, blagoslovljen kupcima u rasponu od rock scene do moderne buržoazije. U vrijeme digitalnih usluga dijeljenja datoteka i streaminga, Vernon najprije izgubi svoju prodavaonicu, a zatim, nakon neuspjelih pokušaja online maloprodaje i cijeli svoj posao.

Kao dinosaur analognog doba, godinama boravi u stanu koje si može priuštiti samo uz pomoć svog bivšeg kolege iz benda sada već legendarnog pjevača Alexa Bleacha. Kada potonji umre preranom smrću pop zvijezde, Vernonovo posljednje financijsko uporište izmiče. Završava na ulici i započinje odiseju surfanja na kauču sa starim prijateljima i ljubavnicama te putuje u dubine potpuno nesigurnog društva koje karakteriziraju podjele, nejednakost i društveno zanemarivanje, od scenarista do obožavateljica s društvenih mreža preko porno zvijezda i propalih glazbenika.

Nakon "Povratka u Reims" i "Povijesti nasilja", Thomas Ostermeier još se jednom posvećuje kontrastima sve polariziranije i brutalnije sadašnjosti u obliku adaptacije suvremenog francuskog proznog teksta, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!