Dalmatinski Rembrandt iz Konjskoga prvi put javnosti pokazao radove

28.05.2023.

19:59

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/HRT

Mate Lasić okružen svojim djelima

Mate Lasić okružen svojim djelima

Foto: Dnevnik / HRT

Naša splitska ekipa snimila je sinoć nesvakidašnju izložbu slika koje izgledaju kao da su izišle iz Rembrandtove škole slikarstva. Javnosti je prvi put i to na samo tri sata radove pokazao Mate Lasić iz Konjskoga kod Splita. Nije ih prodavao. Njegova umjetnost ostavlja bez daha, kupaca je vrlo mnogo.

Mate Lasić prvi je put kist u ruku primio prije desetak godina. Kada je bio nezaposlen, bez završene srednje škole. Neostvaren, kaže, i očajan.


- I onda se dogodi moment da sam vidio tog nizozemskog umjetnika Rembrandta, bio je dokumentarac o njemu, i da toga nije bilo - ne bi bilo ni mene, kaže Mate.


Dragi su mu motivi iz Biblije. Čovjeka u borbi protiv života i vremena. Njegovi likovi testirali su taj život. Suočili su se sa svojim pogreškama, slabostima i pobjedama. 


- Kada pogledate njegove slike, možete točno vidjeti da je tehnika jedna sporedna stvar. Da je sada samo izražavanje onaj imperativ, ono najbitnije što je postavio, kaže Vedran Pehnec, magistar konzervacije i restauracije.


Živi Mate asketski u svojoj maloj kući osvijetljenoj samo voštanicama. Isključio je struju, a umjetnost stvara u osami.  


- Mate ne živi u današnjem vremenu i to je njegova najveća vrijednost. On se povukao, teži vrijednostima koje su davno zaboravljene. Čovjek koji, umjesto da galopira prema naprijed, galopira prema nazad, a to nazad je svima nama nazad, a njemu nije, kaže organizator izložbe Igor Goleš.


- Ovdje uopće nije poanta da budem jednoga dana upisan u povijest umjetnosti. "Koji je ovo Mate naslika'?". To je nebitno, Moja djela možete slobodno kupiti i potpisati vi, meni je svejedno. Glavno da ostane djelo, da ovom svitu ja dam nešto lipo, kaže Mate.


Jedva je Mate pristao izložiti slike. Za to nema vremena. Lani je u jednom danu prodao pet djela. Tri u Ameriku, a dva u Švicarsku. I to je to. Dok mu ne ponestane boja i kistova. Svoje tražene slike rijetko prodaje, jer se, kaže, od njih - teško rastaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!