Preminuo likovni umjetnik Boris Bućan

24.05.2023.

Zadnja izmjena 20:03

Autor: Hina/HRT/A.V.

Boris Bućan

Boris Bućan

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, akademik Boris Bućan, likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner preminuo je u 77. godini, objavio je Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Više doznajte u prilogu Mirne Farkaš:

Bućan je rođen 1947. u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti upisao je u Ljubljani, a studij slikarstva nastavio je u Zagrebu. 

Svojim radovima u javnosti se pojavljuje krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća (pločnik obojen u plavo u Varšavskoj ulici u Zagrebu te zmijolikom prostornom slikom koju je radio s Josipom Stošićem za Galeriju Centar u Gundulićevoj ulici).  

Ostvario je osamdesetak samostalnih izložbi i više od 160 zajedničkih nastupa, među kojima su i bijenala u Veneciji i Sao Paulu, Trijenale u Milanu, kao i World Goes Pop 2015. u Tate Modern u Londonu. 

Dao je osebujan pristup oblikovanju plakata, po kojima je i najpoznatiji, njegov plakat za balet Žar ptica uvršten je 1998. u postav izložbe The Power of Posters u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, a krasi i naslovnicu kataloga za tu izložbu.

Njegovi radovi nalaze se u fundusima velikih svjetskih muzeja kao što su MoMA i Cooper-Hewitt u New Yorku, Staatliches fur Augewandte Kunst U Munchenu, State Library of Victoria u Melborneu te Deutsches Plakat Museum u Essenu. 

U fundusu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu nalaze se četiri umjetnikova djela "Crvena traka" iz 1971., "Ratna mornarica" i "Pas" iz 1988. te rad na papiru iz serije "U vlaku", Kupe 20 " iz 1992. 

Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo mu je 2006. nagradu za životno djelo.

Obuljen Koržinek: Bućanovim odlaskom hrvatska kultura izgubila iznimnog umjetnika


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u srijedu sućut povodom smrti umjetnika Borisa Bućana u kojoj ističe kako je njegovim odlaskom hrvatska kultura izgubila iznimnog umjetnika, za čijom kreativnom energijom i entuzijazmom ostaje velika praznina.


- Iskreno me ražalostila vijest o odlasku jednog od najboljih hrvatskih umjetnika, akademika Borisa Bućana. Kvalitetom i kvantitetom impresivni umjetnički opus koji se širio u velikom rasponu od slikarskog i crtačkog umijeća do jedinstvene kreativnosti grafičkog dizajna, jedan je od najplodnijih i najvećih u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, stoji u sućuti obitelji.

Bućanova raskošna kreativnost, nekad ironičan, a često duhovit objektiv kojim je gledao na svijet, otvarao mu je sva područja vizualnog stvaralaštva. Jedinstvena umjetnička perspektiva, prepoznatljiv artistički imaginarij, od njegova rodnog Zagreba odveo ga je do najuglednijih svjetskih izložbenih platformi, muzeja i zbirki, od Venecijanskog bijenala i Bijenala u Sao Paolu, Milanskog Trijenala, do izložbi Tate Modern galerije i Viktorija & Albert muzeja u Londonu. Njegova djela danas su dio fundusa nekih od najistaknutijih muzeja i galerija u svijetu od Muzeja moderne umjetnosti MOMA i Cooper-Hewitt Museum u New Yorku do Gradskog muzeja za primijenjenu umjetnost u Münchenu i Njemačkog muzeja plakata u Essenu i Državne knjižnice Viktorije u Melbourne,podsjeća ministrica obuljen Koržinek u sućuti.

U antologiji hrvatskog umjetničkog plakata ostat će, kaže, upisana njegova djela koja je oblikovao za mnoge hrvatske kulturne ustanove, a u antologiji svjetskog grafičkog dizajna, njegov plakat za glasovitu "Žar pticu" Igora Stravinskog, vrednovan kao remek djelo. Plakati Borisa Bućana desetljećima su obilježavali cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu, originalni radovi u kojima afirmirao konceptualni pristup, koristeći reference iz masovne kulture i svakodnevnog života, istodobno propitujući status novih medija i povijesnih stilova.

Odlaskom Borisa Bućana hrvatska je kultura izgubila iznimnog umjetnika, za čijom kreativnom energijom i entuzijazmom ostaje velika praznina, stoji u sućuti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Jandroković: Bućanova ostavština nadilazi granice Hrvatske


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu sućut obitelji preminulog hrvatskog likovnog umjetnika Borisa Bućana, poručivši kako je riječ o velikom umjetniku čija ostavština nadilazi granice Hrvatske, a Hrvatska će ga se sjećati s ponosom.

- S tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Borisa Bućana. Primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime Hrvatskoga sabora i osobno, poručio je Jandroković.

Boris Bućan je još za života stekao status jednog od najznačajnijih suvremenih likovnih umjetnika. U prilog tome govori više od sto samostalnih i kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i diljem svijeta, a njegovi radovi nalaze se u fundusima najistaknutijih svjetskih muzeja i galerija. Za njim ostaje iznimno bogato nasljeđe stvarano tijekom duge i plodonosne umjetničke karijere - grafike, slike, crteži i plakati, među kojima je posebno globalnu prepoznatljivost doživio onaj za balet Igora Stravinskog Žar ptica, podsjeća se u sućuti.

Bio je redoviti član razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a Hrvatsko dizajnersko društvo dodijelilo mu je nagradu za životno djelo. Dobitnik je i brojnih međunarodnih priznanja i nagrada te je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

- Boris Bućan bio je jedan od onih uistinu posebnih stvaralaca koje istovremeno cijeni i prepoznaje i publika i struka. Veliki umjetnik čija ostavština nadilazi granice Hrvatske, ali kojeg će se Hrvatska sjećati s ponosom, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!