07:00 / 26.02.2021.

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT

Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj

Mia Čorak Slavenska

Mia Čorak Slavenska

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Miju Čorak Slavensku zvali su ljepotom, harmonijom i gracijom svjetskog baleta. Bila je prva hrvartska primabalerina i jedna od najvećih u svijetu 20-toga stoljeća. U povodu njezina rođendana, u rodnom Slavonskom Brodu održavaju se Dani plesa .

Već 18. godinu stanovnici Slavonskoga Broda, posvetom plesu, slave svoju veliku sugrađanku. Ove godine, nažalost, u manjoj mjeri, ali ipak se mogu vidjeti recentna ostvarenja suvremenog i klasičnog baleta. 

- Mislim ipak da su najsretniji umjetnici koji će imati priliku nastupiti na ovoj našoj predivnoj sceni. I onaj dio publike koji će moći popratiti sva ova događanja, kaže Sanja nuhanović, ravnateljica KKD "Ivana Brlić Mažuranić". 

Mija Čorak u pedagoškom je radu podupirala osobito mlade. Tako su mladi zagrebački umjetnici oduševljeni pozivom za sudjelovanje. 

- Konkretno za našu predstavu ovo je prvo gostovanje ovakvog tipa. Prvo se najviše pamti. Plus, znali smo se zezati putem do Slavonskog Broda da s obzirom da bi danas trebali nastupati pred nekih 50-tak ljudi, to je jedan od najmnogobrojnijih nastupa koje smo imali u zadnjih godinu i pol dana, kaže plesač Endi Schrötter. 

Predstava je balet za dvije osobe, imena Individuet. 

- Duet je izmedđu dvije osobe, radi se o odnosu između nas koji stvaramo. Nekako radimo na tom odnosu napetosti i stvaramo energiju koja stalno vibrira kroz cijelu predstavu. I zapravo se bavimo nekakvim predavanjima manipulaciji, kaže plesačica Lara Frgačić. 

Mia Čorak Slavenska bila je svestrana umjetnica. Bavila se klasičnim i suvremenim baletom, filmom i pedagoškim radom.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!