Deset godina Trećeg, evo kako je sve počelo

13.09.2022.

19:46

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/HRT

Treći program HTV-a, ilustracija

Treći program HTV-a, ilustracija

Foto: HTV / HRT

Na današnji dan prije 10 godina počelo je emitiranje našeg Trećeg programa. Danas je kod nas prepoznat kao jedini specijalizirani program za umjetnost, kulturu, obrazovanje i znanost. Pogledajte priču kako je sve počelo.

Tog 13. rujna kratki animirani filmovi s temom broja 3 - otvorili su novo poglavlje Hrvatske radiotelevizije. Malen korak za čovjeka, velik za televiziju i golem za kulturu.

- Zakonski okviri omogućavali su nam da pokrenemo Treći. Novca nismo imali, preduvjeti su bili skoro nikakvi. Međutim, mi smo tog ljeta okrenuli sve naopako, poukidali mali milijun emisija i pokrenuli entuzijaste među nama, a kasnije s tržišta - i u manje od dva mjeseca krenuli s kanalom i zaposjeli mjesto za kulturu, kaže Dean Šoša, bivši glavni urednik HTV-a 3, urednik emisije "Posebni dodaci". 

Dean Šoša

Dean Šoša

Foto: HTV / HRT

- Prije svega to je jedna ogromna sloboda, volja. Timski rad koji je uvažavao apsolutno sve što je moglo doprinijeti samom programu, dodaje Snježana Samac, bivša glavna urednica HTV-a 3, odjel Kultura HTV-a.  

U proteklih 10 godina Treći je postao sinonim za kvalitetu. Od šaha do Oscara - uz kultne filmske emisije, ali i naslove.

- Arhiva je bila u samim počecima i danas je jedna od najvažnijih i ostala je, uspjeli smo dosta toga presnimiti na formate koji su današnji, kaže urednik u odjelu Kultura HTV-a Ljubo Karamatić. 

Snježana Samac i Ljubo Karamatić

Snježana Samac i Ljubo Karamatić

Foto: HTV / HRT

Niz emisija slavi jubilej. Slave i zaposlenici, na čijem trudu i znanju počiva program od 0 do 24. Najdugovječnije su tu govorne emisije - Peti dan i Na rubu znanosti.

Znanost je dobila poseban medijski prostor

- Znanstvenici kao koaturi i voditelji emisija dobili su priliku da sudjeluju u popularizaciji znanosti o kojoj se tako mnogo govori u znanstvenim krugovima, naglašava urednica emisije "Treći element" Jozefina Stipančević.

Treći svakodnevno u domove donosi preglede svih umjetničkih formi, festivalske kronike te prijenose svih najvažnijih kulturnih manifestacija.

1008 sati programa Odjela kulture

- Odjel Kulture samo je u prošloj godini emitirao 1008 sati programa, od čega čak 718 sati na Trećem. Dakle, kulture ima svaki dan. A važno je reći da smo u pandemijskoj godini otvorili vrata i plesnoj umjetnosti, dodaje urednica odjela Kultura HTV-a Lidija Špiranec. 

Jozefina Stipančević i Lidija Špiranec

Jozefina Stipančević i Lidija Špiranec

Foto: HTV / HRT

Treći je nudio i rješenja tijekom pandemije - uz "Školu na Trećem" i novi projekt "Sunčana strana Prisavlja", na čijoj se pozornici danas slavi prvo desetljeće. U dobroj vjeri da će Treći u budućnosti ostati - sunce programa.  

U povodu 10 godina Trećeg programa večeras na "Sunčanoj strani Prisavlja" počinje posebni 10-dnevni program. U slavljeničkoj emisiji od 20:05 na Trećem okupljamo mnogobrojne uzvanike iz kulture, stare i nove komentatore iz Petoga dana, donosimo intervju sa Slavojem Žižekom i slušamo bend Mary May.

Večeras kreće i novi ciklus eksperimentalnih animiranih filmova naših mladih medijskih umjetnika. U primetimeu svake večeri u idućih 10 dana donosimo brojne ekskluzivne intervjue sa svjetskim režiserima, njihove filmove, brojne koncerte. Igrat ćemo šah, razgovarati s književnicima, najavila je Vlatka Kolarović.

Jedan od solista koji će nastupiti u večerašnjoj slavljeničkoj emisiji je i Davor Gobac koji je Trećem zaželio sretan rođendan i najavio kako će otpjevati pjesmu Pinokio s Jazz orkestrom. Dali su mu kaže, onu najtežu - u kojoj teško "pogodi upad u pjesmu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!