Drama o Mirjani i ovima oko nje

30.09.2021.

11:31

Autor: Mirna Farkaš Salomon

"Drama o Mirjani i ovima oko nje"

"Drama o Mirjani i ovima oko nje"

Foto: HRT / HTV

"Drama o Mirjani i ovima oko nje", nakon brojnih kazališnih uprizorenja i filma Zrinka Ogreste, u polukružnoj dvorani ITD-a dobila je novo čitanje. Nakon 14 godina pisac Ivor Martinić vratio se svojoj ranoj drami te režirao slojevitu priču o Mirjani danas sa samo tri glumice.

Lik Mirjane, razočarane, rastavljene majke u ranim četrdesetima, glumile su i Mirjana Karanović i Alma Prica, a u ovoj prestavi Ivor Martinić podijelio je ulogu na tri glumice čija se preobrazba iz lika u lik s nevjerojatnom lakoćom događa ispred publike, u intimnom prostoru ITD-ove polukružne dvorane.

Jedna duša u tri tijela - to je Mirjana danas. Publiku na svakoj izvedbi čeka pomalo drukčija predstava jer ni same glumice ne znaju koja će u završnoj sceni glumiti Mirjanu. Jedna 'Mirjana' je nježna i ljuta, druga je umorna od života i nema snage za velike životne poteze koji je čekaju. Trećoj 'Mirjani' jednostano je dosta obiteljske psihologije i obrazaca koje nosimo.

- Govorim o tome da je svatko od nas negdje Mirjana i da svatko od nas ima trenutaka kada se osjeća i bespomoćno i uzbudljivo i teško. Sve to zapravo u predstavi prikazujemo, kaže Ivor Martinić.

Slojevita drama kroz koju emocije teško prolaze oduševila je publiku u ITD-u, a uz brojna kazališna uprizorenja - dobila je i filmsku verziju, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne arene film "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!