Enesu Kiševiću nagrada "Ivo Gregurević" na 29. Festivalu glumca

15.05.2022.

20:53

Autor: HRT/Hina

Festival glumca

Festival glumca

Foto: Dnevnik / HTV

U sklopu 29. Festivala glumca u Gradskom parku u Vinkovcima u nedjelju je upriličeno druženje s glumcima, sudionicima festivala, a dramskom umjetniku i pjesniku Enesu Kiševiću uručena je nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

- Velika mi je radost što mi je uručena ova nagrada jer Ivu Gregurevića čitav život nosim u očima i mislima. Sjećam se kada je došao na akademiju i sa sjajem u očima i rekao: 'Enese hajmo se dogovoriti, ti meni svoju knjigu, a ja tebi kruh od moje majke' i te oči su ostale zapamćene za čitav život, rekao je Enes Kišević zahvaljujući na nagradi.

Među sudionicima druženja bio je i ovogodišnji izbornik Festivala glumca, Davor Svedružić koji je za 29. Festival glumca od 73 prispjele predstave na poziv Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) odabrao njih 19.

- Pogledao sam 60 predstava u 40 dana. Taj dio je bio težak, ali nije bilo teško gledati predstave, velika mi je čast što sam izabran za izbornika, velika je to odgovornost i hvala svima koji su mi dali to povjerenje. Nadam da sa odabrao najbolje od najboljih, kazao je Svedružić.

Predstave u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku


Na završetku festivala, koji je otvoren u subotu navečer i traje do 21. svibnja, bit će dodijeljene nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu i glumca te nagrade "Ivo Fici" i "Nada Subotić" za najbolja glumačka ostvarenja mladih glumaca do 28. godine. Nagrada "Nevenka Filipović" dodijelit će se za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, a nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini.

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u kojemu su Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić.

Dodijelit će se i nagrade Festivalskog vijeća Festivala glumca i to nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu, koja je u nedjelju uručena Enesu Kiševiću, te nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!