Europski film godine je "Quo vadis, Aida?"

11.12.2021.

21:43

Autor: HRT

Dobitnici nagrada i prezenteri

Dobitnici nagrada i prezenteri

Foto: Christian Mang / REUTERS

U Berlinu su dodijeljene Europske filmske nagrade. Europski film godine je "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, bosanskohercegovačke redateljice. Žbanić je dobila nagradu i u kategoriji europske režije, a glavna glumica Jasna Đuričić najbolja je europska glumica 2021.

Među ostalima, Anthony Hopkins najbolji je glumac ("Otac"). Nagradu za scenarij dobili su Florian Zeller i Christopher Hampton za isti film. Najbolji kratki film je "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove.

"Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena je najbolji dugometražni animirani film, najbolji dugometražni dokumentarni film te je osvojio i europsku sveučilišnu nagradu.

O Europskim filmskim nagradama odlučuje Europska filmska akademija sa sjedištem u Berlinu koja danas broji više od 4.000 članova, uključujući 40 iz RH.

Predsjednica Akademije je poljska redateljica Agnieszka Holland. Nagrada za životno djelo pripala je mađarskoj redateljici Márti Meszáros, najpoznatijoj po trilogiji "Dnevnik".

Posebno priznanje za europski doprinos svjetskom filmu dobila je danska redateljica Susanne Bier ("U boljem svijetu", "Sve što trebaš je ljubav"), a nagradu za inovativno filmsko pripovijedanje britanski redatelj Steve McQueen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!