16:13 / 10.02.2021.

Autor: Hina

'Quo vadis, Aida?' u užem izboru za nominaciju za Oscar

'Quo Vadis, Aida?'

'Quo Vadis, Aida?'

Foto: promo / 'Quo Vadis, Aida?'

Film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?', predstavnik Bosne i Hercegovine, prošao je u uži izbor za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma.

- Od 93 kandidata, film Jasmile Žbanić ušao je među 15 zemalja u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije, čije će nominacije biti objavljene 15. ožujka, a dodjela 25. travnja, izvijestio je u srijedu Sarajevo film festival.


'Quo vadis, Aida?', prvi igrani film o genocidu u Srebrenici, prošle je godine bio gledan unatoč pandemiji koronavirusa koja je nanijela ogromnu štetu filmskoj industriji u BiH.

- Broj posjetitelja u kinima u 2020. godini je u odnosu na 2019. pao za nevjerojatnih 70 posto, a zarada za 69,47 posto. Film Jasmile Žbanić je i u takvim uvjetima u prošloj godini u kinima u BiH postigao uspjeh kakav nije nijedan drugi bosanskohercegovački film u posljednjih 10 godina, ističe se.


Film je gledateljima u Hrvatskoj dostupan online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gdje je prikazivan više od mjesec dana od prosinca prošle godine, a zbog velikog interesa publike iz cijele regije i ovog mjeseca je dostupan na online platformi kina Meeting Point.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!