11:28 / 09.02.2021.

Autor: Hina

Američka i hrvatska premijera Barićevog filma uoči Oscara

‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’

‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’

Foto: HAVC / HRT

Dugometražni eksperimentalno-animirani film ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’ Dalibora Barića, koji se upravo razmatra za nominacije ovogodišnjeg Oscara, imat će u petak, 12. veljače, online premijeru simultano u Hrvatskoj i SAD-u.

Online premijera održat će se putem virtualnog kina Laemmle koje je inače rezerviran samo za gledatelje iz SAD-a, no ovaj put servisu će se moći pristupiti i iz Hrvatske. Poveznica za stream bit će objavljena na službenoj stranici Laemmlea te na Facebook stranici Barićevog filma.


- Isti dan film će imati kinopremijere u Zagrebu (Kino Metropolis) i Rijeci (Art-kino Croatia), nakon čega slijede redovne projekcije u nezavisnim kinima diljem zemlje, od Osijeka do Pule i Dubrovnika, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Pogledajte video najavu filma ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’:

‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Film je nominiran za najbolji međunarodni dugometražni animirani film za nagradu Satellite koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija.


Radnja prati Martina, čovjeka koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu, zajedno s umjetnicom Sarom s kojom se pridružuje revolucionarnoj komuni na selu, kratki je opis filma nastalog u produkciji zagrebačkog Kaosa. Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu.


Glasove likovima dali su Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić. Film je snimljen uz potporu HAVC-a i Grada Rijeke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!