Filmom Naši gosti i mi u Dubrovniku otvoren 5. Festival Tišina molim!

15.12.2021.

22:22

Autor: T.V./Hina/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: HRT / Dnevnik

Projekcijom dokumentarnog filma HRT-a Naši gosti i mi redatelja Antona Martija u srijedu je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića otvoren trodnevni 5. Festival filmova snimljenih u Dubrovniku Tišina molim!.

Film Naši gosti i mi redatelja Antona Martija po scenariju Moma Kapora iz 1973. godine u središtu ima Dubrovačke trubadure, ali i donosi šetnju povijesnom jezgrom Dubrovnika i filmsku razglednicu grada prije pedeset godina.

Organizator festivala Tomislav Tepšić podsjetio je kako se festival nije održao 2020. godine, a zbog financijskih razloga ove godine održava se u skromnijem izdanju uz minimalna sredstva.

- Trajemo samo tri dana i imamo tri projekcije. Trudimo se svake godine otvoriti festival na kvalitetan način, prikazati život u Dubrovniku nekada, odnosno pronaći neku zanimljivu razglednicu iz dubrovačke povijesti, rekao je Tepšić.

U četvrtak, drugog dana festivala, održat će se panel rasprava o osnivanju filmskog ureda u Dubrovniku. Također, bit će prikazan i najstariji sačuvani film sniman u Dubrovniku Afrodita iz 1918. godine, čemu će prethoditi predstavljanje posebnog izdanja o prvim filmovima snimanima u Dubrovniku urednika Hrvoja Ivankovića.

Organizator festivala Miran Dilberović rekao je kako je suradnja s Ivankovićem dugo očekivana, još od prvog izdanja festivala.Ivanković je našao najveći broj filmova snimanih u gradu kroz povijest i predstavit ćemo knjižicu o tim filmovima.

- On će prije projekcije održati i kratko predavanje, najavio je Dilberović.

U petak, trećeg dana festivala, održat će se Filmski pub kviz uz prikazivanje filma Tri fantastična superčovjeka.

Festival Tišina molim!, koji s motom Film i Grad se vole želi Dubrovčanima i njihovim gostima približiti bogatu dubrovačku filmsku povijest.

Održava se u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala te uz podršku Grada Dubrovnika, dubrovačke Turističke zajednice i Kinematografa Dubrovnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!