Hanif Kureishi otvorio 21. Festival europske kratke priče

05.06.2022.

22:11

Autor: T.V./HRT/Hina

Hanif Kureishi otvorio 21. Festival europske kratke priče

Hanif Kureishi otvorio 21. Festival europske kratke priče

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Britanski pisac Hanif Kureishi otvorio je u nedjelju u Zagrebu 21. Festival europske kratke priče, te u razgovoru s Romanom Simićem govorio o pisanju, književnom sazrijevanju i temama koje ga okupiraju, nasmijavši hrvatske čitatelje duhovitim anegdotama iz svojeg bogatog života.

Gostovanje pisca i filmaša kojeg je američki magazin Times uvrstio među pedeset najvećih britanskih poslijeratnih književnika privuklo je u klub Peti kupe velik broj obožavatelja njegovih romana - od kojih su neki kultno obilježili britansku i svjetsku književnost - na otvorenje 21. izdanja FEKP-a, koji se ove godine održava od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru uz sudjelovanje nekih od najznačajnijih kratkopričaša Europe i regije.

Razgovor s piscem vodio je Roman Simić, koji je rekao kako je čitanje Kureishijeva kultnog romana "Buddha u predgrađu" iz 1990. za njega predstavljalo "udarac slobode, drskosti, raspričanosti". Zanimalo ga je kako je Kureishi od šutnje koja ga je obilježavala u njegovoj osobnoj biografiji došao do slobode govora junaka toga romana.

Pitanje kako pisac pronalazi svoj glas vrlo je zanimljivo, odgovorio je Kureishi. "Ono što želite kao pisac jest u svojem pisanju drugim ljudima pokazati svoj užitak", rekao je. On je, dodao je, imao sreće jer je uvijek mogao pisati o temama koje su ga zanimale, a "kad nađe temu koja mu odgovara, kad nađe taj svoj svijet, tek tad pisac može biti zaista biti sretan".

Hanif Kureishi (1954.) jedan je od najuglednijih suvremenim britanskih književnika, poznat i kao dramatičar, esejist, redatelj i scenarist. Ističu se još njegovi romani "Intima" (1998.), "Gabrielov dar" (2001.), "Tijelo" (2003.), "Imam ti nešto reći" (2008.), "Posljednja riječ" (2014.), i "Ništa" (2017.), te kontroverzna kratka priča "Moj sin fanatik" (1997.), a od novijih zbirka eseja "What Happened?" (2019.).

U vrlo zanimljivom razgovoru o svojem životu i radu, Kureishi je kazao kako je odrastao u predgrađu Londona u vrijeme kulturnoga uzleta u Britaniji, kad su se stvari na sve strane naprosto događale. U njegovu su školu išli David Bowie i Billy Idol, otkrio je dalje, te svoju hrvatsku čitateljsku publiku, koja je napunila Peti kupe, nasmijao pričom o tome kako ga je jednom prilikom, u vlaku kada su išli na đačku ekskurziju, Billy nagovorio da baci svoj sat jer "tamo gdje mi idemo vrijeme nije bitno", a nakon toga su svi konzumirali LSD.

Rekao je i kako mu je Bowie sam prišao s molbom da napravi glazbu za film po njegovu romanu "Buddha iz predgrađa". Pričao je i o tome da je književnost oduvijek dio kulture njegove obitelji njegov je otac bio pisac "no on je pisao duboke filozofske stvari, i bio je prilično iznenađen kad sam ja postao uspješan pisac mislim da je to možda donekle i zahladilo naše odnose", rekao je.

Pisac, koji je u Zagreb stigao u pratnji sina Karla, rekao je kako mu je iznimno drago što je napokon dobio priliku posjetiti Hrvatsku, o kojoj je upravo od sina čuo puno lijepih stvari. Dotaknuo se i teme radikalizacije suvremenih društava, rata u Ukrajini i pitanja opstanka romana kao književne forme, a svima u publici koji se žele baviti pisanjem i istodobno živjeti od toga poručio je "sretno vam bilo!".

Kureishi će u sklopu FEKP-a posjetiti i Zadar, gdje će gostovati u utorak, 7. lipnja.

Večer je zaokružio likovno-glazbeni performans animatora, ilustratora i slikara Danijela Žeželja uz glazbu Alena i Nenada Sinkauza te jazzista Marca Quarantotta.

Program 21. FEKP-a nastavlja se u ponedjeljak 6. lipnja predstavljanjem knjige "Izvještaj o generaciji" Dalibora Šimprage u Booksi (18 sati), gostovanjem talijanskog književnika Andree Bajanija u Knjižari Fraktura (18 sati). U 19 sati u Petom kupeu razgovaraju Lana Bastašić, Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Danilo Lučić, a u čitanju u 20,30 sati sudjeluju Andrea Bajani, Patricia Esteban Erlés, Michael Fehr i Mazen Maarouf.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!