Izložba o zagrebačkom potresu

27.10.2022.

20:18

Autor: Gordan Ćelić/Maja Njirjak/Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Izložba o zagrebačkom potresu

Izložba o zagrebačkom potresu

Foto: HTV / HRT

Katedrala bi nakon obnove trebala izdržati potres jačine poput onoga iz ožujka 2020. A upravo kako bi se građani educirali o potresu i o tome kako se s njime nositi, Muzej grada Zagreba otvorio je izložbu ZG POTRES. HALO 193. Izložba donosi niz podataka o potresima 2020. kao i 1880. godine.

Reporter Gordan Ćelić javio se za Dnevnik HTV-a i rekao kako su ta dva potresa jako slična jer u oba potresa je stradala jedna osoba, a što se građevina tiče najviše su stradali dimnjaci i zabatni zidovi. Izvješća iz sakralnih objekata gotovo su identična.

Na razornu snagu potresa izložak upozorava i prije ulaska u muzej. Automobil je posuđen za simulaciju, od vatrogasne postrojbe, no štukature su stvarne. 

Od obnove katedrale nakon potresa 1880. do potresa 2020. i križa s južnog tornja, izložba donosi i dokumentaciju o oštećenim zgradama i broju stradalih, a podaci su identični. 

- Važna je zbog toga što možemo iz te izložbe nešto naučiti kako reagirati u vrijeme potresa, zapravo što je krivo za žrtve u potresu, to nije sam potres, već ono što nas okružuje, rekla je Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba.

To najbolje znaju zagrebački vatrogasci i ninja kornjače koji video i foto materijalima, osobnim i javnim predmetima te svjedočanstvima daju pečat izložbi. 

- Mi smo samo jedan mali kotačić, dodao je Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postaje Zagreb.

I dok će najmlađima simulator edukativno prikazati što potres jest, posjetitelji su pozvani i na radionice - za sve dobne skupine. Također, svi mogu proširiti fundus. 

- Pozivamo sve posjetitelje i ljude dobre volje, ako imaju satove koji sustali za vrijeme potresa ili predmete koji imaju priču - dobrodošli su u Muzej grada Zagreba, naglasila je Iva Kranjec, kustosica izložbe, Muzej grada Zagreba.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!