Izložba “Obitelj Battiala” u Narodnom muzeju Labin

21.08.2021.

16:56

Autor: Jana Radić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Povijest obitelji Battiala

Povijest obitelji Battiala

Foto: HTV / HRT

U Narodnom muzeju u Labinu u sklopu izložbe “Obitelj Battiala” predstavljena je bogata građa koja svjedoči o povijesti toga kraja. Izloženi su privatni dokumenti i zemljopisne karte posjeda poznate labinske plemićke obitelji.


Povijest obitelji Battiala seže u 14. stoljeće. Nadzirali su pomorsku granicu u korist Venecije. Posjedovali su mnogo zemljišta na području Labinštine te su imali velik utjecaj na svakodnevni život zajednice. Njihovi dokumenti, ali i zapisi o svakodnevici pronađeni su slučajno prije desetak godina.

- Podataka je bilo sve više i više, od gospodarskih tema, čak lingvističkih tema, nekih etnografskih tema, tema vezanih uz posjed obitelji Battiala, malo po malo se počela otkrivati ta priča obitelji Battiala, ne samo o obitelji Battiala već i cijeloj Labinštini u vrijeme Venecije, objašnjava Vedran Kos, ravnatelj Narodnog muzeja Labin.

- Najstariji eksponat ovdje je iz 1604. godine, to je jedna knjiga u 1. vitrini, uglavnom je tu 18. stoljeće, većim dijelom 18. stoljeće, nešto malo 19, rekla je Biserka Budicin, Državni arhiv u Pazinu.

U Narodnom muzeju izložen je samo dio bogate građe iz razdoblja kad je Venecija bila najveća trgovačka sila svijeta. Istra je tada bila važan dio moćne Mletačke republike

- Čitanjem ove građe, pogledom na ove pergamente, na sve ove zapise i o vlasništvu se dozna puno, o tome kako su naši Labinjani prije 300-tinjak godina živjelii. To na neki način još jednom potvrđuje kako je Labin oduvijek bio dio moderne Europe, dio suvremenog svijeta, ističe Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Zbog važnosti gradiva, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija upisala ga je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Izložba je otvorena do kraja rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!