Izložba "Uvod u priče iz davnina" oživila priče Ivane Brlić Mažuranić

11.03.2023.

08:43

Autor: Višnja Ružojčić/HRT/R.S.

Novo čitanje glasovitih priča Ivane Brlić Mažuranić

Novo čitanje glasovitih priča Ivane Brlić Mažuranić

Foto: HTV / HRT

U Slavonskom Brodu je nakon dvije i pol godine stanke zbog obnove kuće Brlić - salon Becić otvorio svoja vrata. I to izložbom "Uvod u priče iz davnina" umjetnice Željke Gradski. Impresivni slikarski zapisi, prvi put predstavljeni javnosti, donose novo čitanje glasovitih priča Ivane Brlić Mažuranić.


Otisci duše i impresije srca! Slojevite i koloritne slike Željke Gradski - osobni su osvrt na istine i dubine Priča iz davnina.

- Izuzetno sam uživala stvarajući ovu izložbu i znajući da će to biti baš u kući gdje su te priče nastajale, nevjerojatno su inspirativni tekstovi, za HRT rekla je Željka Gradski, umjetnica.

Čitajući ih u odrasloj dobi otkrivala je nove dimenzije djela koje više od stoljeća oduševljava čitatelje i inspirira umjetnike.

- Zato smo nas dvije prokomentirale da je ovo izložba Ivane Brlić Mažuranić 18 plus. Ne zbog nekih opscenih scena nego zato što Ivanu treba iščitavati cijeli život, kazala je Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

- Izložbu sam nazvala Uvod u priče iz davnina jer imam osjećaj da koliko god sam radila i uronila duboko u taj tekst ima osjećaj da sam tek zagrebala i da će se ta priča nastaviti i dalje, istaknula je Gradski. 

Na sreću publike koja s oduševljenjem prati sva zbivanja u obnovljenoj - kući Brlić.

Ova cijela književna baština koju nam je Ivana Brlić Mažuranić ostavila u nasljeđe izuzetno poticajna za prezentaciju kroz različite tipove umjetnosti, rekla je Tekić. 

Izložba Željke Gradski otvorena je koncertom, a razgledati se može do sredine travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!