U Slavonskom Brodu obnovljena kuća Ivane Brlić-Mažuranić

07.07.2022.

16:40

Autor: Silvio Stilinović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Slavonskom Brodu obnovljena kuća Ivane Brlić-Mažuranić

U Slavonskom Brodu obnovljena kuća Ivane Brlić-Mažuranić

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Jedanaest godina je trajala obnova kuće u kojoj je u Slavonskom Brodu živjela Ivana Brlić-Mažuranić - jedna od najvećih spisateljica za djecu. Kuća je u to vrijeme bila središte kulturnog života grada, a Brođani se nadaju da će tako biti i sada. S druge strane stvoren je i novi turistički sadržaj.

Kuća obitelji Brlić obnovljena je upravo kako je izgledala nekada i kako ju je uredila sama Ivana Brlić-Mažuranić. Srećom, u kući, koja je tek s manjim oštećenjima preživjela tri rata, sačuvan je sav namještaj, knjižnica i arhiva.

- U svakom trenutku posjetitelj, pogotovo ove mlađe generacije koje barataju sa novim tehnologijama, vrlo lako mogu proći cijelu kuću. U svakoj prostoriji mogu ući aplikacijom za tu prostoriju, rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

I saznati, na primjer, jesu li upravo tu boravili biskupi Štadler i Strossmayer ili ban Mažuranić. U toj je kući Ivana Brlić-Mažuranić počela pisati za svoje sedmero djece.

- Knjižnica kojom sada dominira peć je srce kuće, zbog toga što je upravo ovdje, na jednoj od fotelja sjedila Ivana kada je tu zimi gorjela vatra, kada su iskakale iskrice, od kojih se jedan učinio da je domaći. I tako su nastale njezine priče, kaže Jasna Ažman, proučavateljica djela Ivane Brlić-Mažuranić.

- Bit će i različite radionice, kvizovi, što za djecu, što za odrasle. Niz programskih aktivnosti koje će, vjerujem, privući sve uzraste posjetitelja, dodala je Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina i kuće Brlić.

Inače, u Galeriji umjetnina koja će upravljati kućom Brlić, posebno ističu izvrsno obnovljen mural velikog hrvatskog slikara, Brođanina, Josipa Muravića, koji će vas dočekati na samom ulazu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!