"Juraj Plančić - pariški opus"

31.07.2022.

21:37

Autor: Mirta Šurjak/Dnevnik/HRT

"Juraj Plančić - pariški opus"

"Juraj Plančić - pariški opus"

Foto: Dnevnik / HRT

S mnogo osjećaja slikao je ženske likove. Na svojim platnima s mrtvom prirodom ostao je vjeran rodnoj Dalmaciji. U Starom je Gradu na Hvaru predočen poman odabir "zlatnog razdoblja" slikara Jurja Plančića, koji je 1930. umro u Parizu.

Nakon 26 godina slikar Juraj Plančić „vratio se“ svome Starom Gradu, svom Hvaru, svom iskonu i početku odakle je prije više od 90 godina krenuo na genijalan, ali nažalost prekratak slikarski put.

- Nažalost, umro je puno prerano, na pragu velikog uspjeha i afirmacije, i naravno, financijskog blagostanja. Umro je 1930. godine od kobne tuberkuloze koja je tada kosila nemilice i mi smo ostali s njegovih šezdesetak pariških slika, ali fantastičnih. I s time smo zadovoljni i ponosni, kaže kustosica izložbe Biserka Rauter Plančić.

30 ulja na platnu, među kojima i 7 u hrvatskoj javnosti nikad viđenih remek-djela njegovog pariškog ciklusa "zlatnog slikarstva", oduševilo je publiku okupljenu na izložbi u Muzeju Staroga Grada. Ni u prijestolnici kulture i umjetnosti, Parizu, Juraj Plančić nije zaboravio svoje podrijetlo. Hvarski ribari, težaci, mornari, kolorit otočnih pejsaža duša su njegovih slika i odraz njegovog bića koje nikad nije prestalo čeznuti za rodnim otokom.

- Na tim slikama ne postoji ni trunke tuge, dakle sve pršti od radosti, i to je posebno. I svuda iza kriju se motivi ili ljudi iz Staroga grada viđeni u mašti u nostalgiji za rodnim mjestom, kaže ravnatelj Muzeja Staroga Grada Aldo Čavić.

Nijedan hrvatski slikar nije imao tako ubrzan proces usavršavanja s novim izričajima modernizma, kao Plančić. Kao da je negdje njegova duša znala da nema vremena, jer će umrijeti u cvijetu mladosti i stvaralaštva. No, i za tako kratkog vijeka ostala je vječna riznica ljepote otočnog života i njegovih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!