Kako izgleda život u zagrebačkom naselju Peščenica?

29.01.2023.

07:00

Autor: Z. Delovski, A. Raić, M. Klaić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Peščenica

Peščenica

Foto: HTV / HRT

Grafička dizajnerica i fotografkinja Petra Slobodnjak ovjekovječila je u fotografiji svojih 15 godina života u stambenoj zgradi u zagrebačkom naselju Peščenica. Za izložbu pod imenom "Displacement, Planinska 7" dobila je nagradu MSU-a i Grada Zagreba za umjetnost. Provjerili smo kako izgleda život u tom kvartu i kakvi se projekti spremaju.


U zagrebačkom naselju Peščenica svoj dom našlo je nešto više od 53 tisuće stanovnika. Svatko ima svoju brigu. 


- Ni s čim nismo zadovoljni, sve je pusto, nema pravog dućana, nemate cvjećarne, nemate ništa. Smeća kao u priči, ništa se ne čisti, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Božica, stanovnica Peščenice.


Propale nogostupe, ceste, igrališta treba obnoviti. A da bi standard četvrti bio bolji, spremni su projekti za izgradnju novih, zajedničkih javnih prostora. 


- Na Folki želimo napraviti sportsko rekreacijski park, isto tako i na Žitnjaku u dijelu u kojem nema dovoljno takvih sadržaja. Ime Vesne Krmpotić kao Park Vesne Krmpotić koji će se nalaziti na Volovčici to će biti multifunkcionalni park, nova javna površina za sve generacije gdje će se moći družiti i uživati u javnom prostoru, rekao je Nikola Zdunić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Peščenica.


Bogata ponuda Centra kulture


Stanovnici rijetkih četvrti mogu uživati u bogatoj ponudi najstarije kulturne ustanove u gradu, Centru kulture, popularnom KNAP-u. Kazališne predstave u vlastitoj produkciji prepoznala je publika diljem grada.


- Već ovaj tjedan na rasporedu nam je Play Harms ili sasvim obične besmislice predstava koja je izašla prošle godine i koja je u stvari bila refleksija na ove apsurdne okolnosti koje nam se događaju od potresa, pandemije, krize dakle jedna neobična predstava, ali s vrlo istančanim humorom, kazala je Ana Planinčić, ravnateljica KNAP-a.


Uz kazališni tu je i bogat glazbeni program.


Koncerte održavamo svaki mjesec, to su koncerti klasične glazbe, ulaz na njih je uvijek slobodan, a ista stvar je i s izložbama koje priređujemo. Uglavnom nam je tempo jedna mjesečno i to su isto tako izložbe mlađih autora koji su aktualni na suvremenoj likovnoj sceni, rekla je Planinčić. 


Kada je na sceni bila Republika Peščenica, kultna emisija Željka Malnara, ovaj je kvart postao poznat i daleko izvan svojih granica. A ironija glavnih protagonista nastajala je upravo ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!