Karlovac: U muzeju otvoren lapidarij, izložba spomenika od antike do srednjeg vijeka

30.03.2022.

16:19

Autor: V.G./Hina/HRT

Izložba

Izložba

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

U dvorišnim arkadama Gradskog muzeja u Karlovcu u srijedu je otvoren lapidarij, stalna izložba deset kamenih spomenika od antike do srednjeg vijeka, prikupljanih četrdesetak godina na lokalitetima Topusko, Slavsko Polje, Točak, Vujaškovići i Modruš.


Izloženi su rimski nadgrobni spomenici, srednjovjekovna škropionica i ulomak s reljefnim prikazom pletera.

Središnji je spomenik rimska stela iz Topuskog, visoka gotovo tri metra i potpuno sačuvana.

Autorica izložbe, kustosica Matea Galetić rekla je da desetak spomenika prikazuje razvoj od urni na širemu karlovačkom području do stele, pravokutnoga nadgrobnog spomenika bračnog para pokojnika na kojemu stilska obilježja upućuju na to da datira negdje od drugog do četvrtog stoljeća iako na njemu piše prvo stoljeće.

Ovaj spomenik dakako možde biti izuzetak iako nije bilo takvih spomenika u našim krajevima u prvom stoljeću, ali slijede nam još istraživanja. Istražuje se i stari grad Modruš, a naša škropionica je kao slučajni nalaz nađena prije istraživanja staroga grada Modruša i teško je sada reći s kojeg je objekta jer je očito bila premještena, objasnila je kustosica Galović.

Zbog monumentalnosti stele, njezin je gornji dio, prikaz pokojnih supružnika, izrađen i kao replika namijenjena istraživanju dodirom kako bi se kroz taktilno iskustvo sa spomenikom mogli upoznati i slijepi i slabovidni posjetitelji te svi oni koji žele istražiti strukturu spomenika i njegovu umjetničko-izvedbenu vrijednost, rekla je Galović.

Na otvorenju izložbe bili su i članovi karlovačke Udruge slijepih i slabovidnih osoba, koji su arheološke spomenike proučili taktilno.

Ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić rekla je da se izrada postamenata za lapidarij financirala novcem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Karlovačke županije i Grada Karlovca, te kako se očekuje da će ta izložba pridonijeti daljnjem razvitku kulturnog turizma.

Otvarajući izložbu iz antičkih vremena, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar nazvala ju je iznenađenjem i poticajem na učenje povijesti. Upitala je ne vodi li nas ta izložba u promišljanje o tome kako su živjeli naši davni preci, što je njihove živote obilježavalo i koliko se od njih razlikujemo, ako se razlikujemo, te u promišljanje je li naš život danas bogatiji ili siromašniji od života ljudi u antici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!