13:16 / 18.05.2020.

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kazališni kutak: ususret ponovnom otvaranju kazališta

-

-

Foto: - / -

Nakon dva mjeseca, svoja vrata ponovno otvaraju naše kazališne kuće. Premda se većina programa zamišljenih na početku sezone neće moći održati, kazališta će ga prilagoditi, a za sve vrijedi isto pravilo - provoditi stroge mjere zaštite.
Nakon dva mjeseca, danas svoja vrata ponovno otvaraju naše kazališne kuće. Premda se većina programa zamišljenih na početku sezone neće moći održati, kazališta će ga prilagoditi, a za sve vrijedi isto pravilo - provoditi stroge mjere zaštite - i za izvođače i za gledatelje.

Prvi u Hrvatskoj s programom nastavlja HNK Split, koji najavljuje tri izvedbe predstave 'Laponija' za koju vlada veliki interes publike, no – kao i u svim drugi kazalištima – uz redovitu dezinfekciju i razmak od jednog i pol metra između posjetitelja te 4 metra između publike i izvođača.

Potiče se online i beskontaktna kupnja ulaznica te, ako je moguće, organizacija događaja na otvorenome.
Otvaraju se kazališta! Zagrebački HNK dio programa već je iselio: predstave će se izvoditi na kazališnom trgu i u samoj zgradi, a gledalište će, u novim uvjetima, moći primiti oko 200 ljudi.

Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca otvara se u srijedu, 20. svibnja, premijerom monokomedije o životu u izolaciji 'Bonsai ima kratke grančice'.

Ponovno otvaranje kazališta, ali i stanje na kulturnoj sceni analizirali smo i u našoj Temi dana:
Partl: Hvala umjetnicima koji su stvarali tijekom karantene Ponovno otvaranje hrvatskog teatra bilo je tema Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska u kojem smo gledali online radove Baleta splitskoga HNK-a i ansambla Gradskog kazališta Komedija, te ugostili dr. sc. Ivu Hraste Sočo, posebnu savjetnicu ministrice kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!