"Knjiga o Gabi"

13.07.2021.

19:44

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.V./Dnevnik/HRT

"Knjiga o Gabi", biografija Gabi Novak

"Knjiga o Gabi", biografija Gabi Novak

Foto: HTV / HRT

Jedna od naših najpoznatijih pjevačica, legendarna Gabi Novak dobila je, iz pera producenta i glazbenog urednika Siniše Škarice, biografiju pod naslovom "Knjiga o Gabi". Uz nju, objavljen je i set s 12 CD-ova, s većinom pjesama koje je snimila tijekom više od 60 godina duge karijere.

Glas Gabi Novak desetljećima je obilježavao ljubav, sreću, tugu, nadu - baš svako životno razdoblje ima svoju pjesmu koju je otpjevala upravo ona. Siniša Škarica sažeo je više od 6 desetljeća njezine karijere.

- Svaku pjesmu prati priča o toj pjesmi, a de fakto otkrivamo zapravo život njene interpretatorice. Da parafraziram Krležu - To je jedan dubinski pogled u životnu pozornicu Gabi Novak, kaže Siniša Škarica, autor "Knjige o Gabi".

- Tu nema detalja iz života Gabi Novak, pikanterija ili estradizacije, ona govori zaista o njezinoj muzičkoj biografiji, o njezinoj muzičkoj karijeri koja je neusporediva, izvanredna, ističe Nenad Rizvanović, urednik.

Škarica se u Knjizi o Gabi studiozno bavi glazbenim opusom velike umjetnice, od samih početaka do danas.

- Uvijek svoja, neponovljiva, posebna i zapravo jedna od rijetkih pjevačica i u svijetskim razmjerima o kojoj je moguće napraviti takvu knjigu i složit takve box setove, otkriva Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar.

Nekoliko je tu glazbenih epoha, velik broj novootkrivenih ili zaboravljenih činjenica, ali i mnogo potpuno nepoznatih detalja.

- I Siniša je tu naveo neke diskografske podatke i to možda ne zvuči lijepo da ne znam baš sve o svojim roditeljima, ali i to ima neku čar svoju, kaže Matija Dedić, jazz-pijanist.

Knjigom je zadovoljna i Gabi koju je Arsen godinama nagovarao da napiše autobiografiju.

- Jer je Arsen 100 puta rekao - Gabi, napravi, imaš što reći. Ali ja nisam pristala. Siniša je to tako duboko, analitički napravio, tako savršeno, ističe sama Gabi Novak.

Kroz priču o Gabi Novak, talentiranoj, nježnoj i sentimentalnoj pjevačici božanskog glasa, u "Knjizi o Gabi" saznajemo i o povijesti festivala, diskografske industrije, ali i povijesti industrije zabave u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!