Kod Pompeja otkrivena prostorija za robove

07.11.2021.

09:10

Autor: HRT/Hina

Pompeji

Pompeji

Foto: Nido Huebl / Shutterstock

Arheolozi su iskopali sobu u vili kod Pompeja koja daje novo svjetlo na životne uvjete robova u tom rimskom gradu kojeg je prekrila erupcija vulkana. Soba je odlično sačuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.

Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumijevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini. Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile u Civiti Giuliani, oko 700 metara sjeverno od zidina Pompeja. Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednome krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije.

Dva kreveta su duga 1,7, a treći samo 1,4 metara, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj robovskoj obitelji, reklo je ministarstvo kulture. Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište u kutovima je bilo osam amfora.

Pompeji, smješteni 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. kolovoza 79. godine bili su dom za 13 tisuća ljudi. Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!