Kruševo: Počast Toši Proeskom i Akiju Rahimovskom

01.02.2022.

11:16

Autor: HRT Komunikacije

Kristijan Kiki Rahimovski

Kristijan Kiki Rahimovski

Foto: Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije / promo

Republika Sjeverna Makedonija odala je, u Kruševu u ponedjeljak 31. siječnja, počast svom nikad prežaljenom "makedonskom slavuju" Toši Proeskom koji bi 25. siječnja proslavio 41. rođendan. Na inicijativu i poziv ministrice kulture Republike Sjeverne Makedonije Bisere Kostadinovske Stojčevske i gradonačelnika Kruševa Tome Hristivskog - da zajedno posjete spomen kuću Toše Proeskog u Kruševu i tamo zapale svijeće za nikad prežaljenog (nad)nacionalnog glazbenog heroja, u Makedoniju je doputovao i Kristijan Kiki Rahimovski, sin nedavno preminulog legendarnog pjevača Akija Rahimovskog. 

Toše Proeski

Toše Proeski

Foto: Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije / promo

U intimnoj i u vrlo dostojanstvenoj atmosferi, uz molitve na Tošinu grobu, prisjetili su se tako zajedno lika i djela istinskog glazbenog velikana s ovih naših prostora, a kojeg ćemo, kako su tom prigodom naglasili, još godinama i godinama, slušajući i pjevajući njegove pjesme, slaviti i vječno oplakivati.

Kristijana Kikija Rahimovskog je, uz tu nadasve neočekivanu mu gestu ministrice kulture Republike Sjeverne Makedonije - da nakon samo nekoliko dana pošto je na Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju ispratio na vječni počinak i sahranio svog jedinog "tatku" - posebno dirnula vijest koju je tada tamo, oblilazeći veličanstveni Tošin spomen dom, doznao: kako u Skopju već postoji inicijativa da se jedna ulica u glavnom gradu Sjeverne Makedonije nazove njegovim, Akijevim imenom.

Kristijan Rahimovski se, u ime cijele njihove obitelji Rahimovski, zahvalio ministrici i Republici Sjevernoj Makedoniji, na toj iznimnoj počasti njima i svima koji su voljeli i vole njegova jedinog i nikad prežaljenog "tatka" Akija. A čiju je majku, a svoju baku, potom posjetio što mu je i bio prvenstveni cilj posjete svojoj "pradomovini" Makedoniji.

Aki Rahimovski

Aki Rahimovski

Foto: Ministarstvo kulture Republike Sjeverna Makedonija / promo

- Molim vas da me razumijete. Nikome, a pogotovo ne mome pokojnom Ocu i našoj obitelji, ne trebaju sada nikakvi medijski cirkusi. Njemu i nama sada trebaju samo mir i molitve u duši, pa i vas molim da u tome ostanete i vi dostojanstveni i ispoštujete tu njegovu i našu želju, istaknuo je Kristijan Kiki Rahimovski.  

Bisera Kostadinovski Stojčevski, Kristijan Kiki Rahimovski, Tomo Hristovski i Damir Osredečki

Bisera Kostadinovski Stojčevski, Kristijan Kiki Rahimovski, Tomo Hristovski i Damir Osredečki

Foto: Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije / promo

- Ovdje sam doputovao posve anonimno i privatno, da u prvom redu posjetim i još jednom vidim baku, a onda mi je stigao i taj poziv gospođe ministrice kulture Bisere Kostadinovske Stojčevske... na čemu sam joj beskrajno zahvalan i počašćen. Zato uistinu nije ni vrijeme ni mjesto za medijska naklapanja i teze koje sad preplavljuju društvene mreže o tome kako ću ja "naslijediti" svoga oca u Parnom Valjku - Jer moga Oca nitko ne može "zamijeniti", pa tako ni ja. Ako me itko ikada negdje pozove da otpjevam pjesmu-dvije svoga oca, ja ću to uvijek rado i iz dubine ove svoje duše učiniti, ali ne namjeravam graditi svoju daljnju karijeru na očevu imenu, ako me razumijete... Ja ću, kad još malo odbolujem svoga oca i prikupim snagu, ući u studio i nastaviti dalje svojim putem, skladajući i pjevajući svoje pjesme, jer tako bi to i moj Otac želio - poručio je Kiki Rahimovski makedonskoj i hrvatskoj, ali i regionalnoj javnosti.  

Mladi makedonski pjevač Toše Proeski poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške 16. listopada 2007. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!