Magellijeva "Lizistrata" na Splitskom ljetu

28.07.2022.

20:42

Autor: Branko Dobrota/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

"Lizistrata" na Splitskom ljetu

"Lizistrata" na Splitskom ljetu

Foto: HTV / HRT

U bajkovitom ambijentu Meštrovićeva kašteleta sinoć je publiku na Splitskom ljetu oduševila "Lizistrataa". Predstavu je režirao Paolo Magelli, kojemu je to prva režija na Splitskom ljetu nakon čak 21 godine.


U romantičnom okružju splitskog Marjana događa se nimalo romantična borba za mir. Sprega novca, politike i seksa od antike do danas, nije se mnogo promjenila. U Aristofanovoj komediji žene imaju presudnu ulogu, a njihov bojkot spolnih odnosa, dok se ne potpiše primirje, čin je, za to vrijeme, neposluha bez presedana.

- Žene su nedovoljno neposlušne, jer kaže Aristofan da je rat muški posao.Ma trebale bi bit još više neposlušne, kazala je glumica Petra Kovačić Botić koja glumi naslovnu ulogu.

Zbog prikaza odnosa između spolova i seksualnosti, po mnogim je kritičarima izvorna Lizistrata, prvi feministički i pacifistički tekst u povijesti.

- Radili smo dugo ovu predstavu i moram zahvaliti ansamblu.Mislim da su oni ljudi koji će imat veliku budućnost, za razliku od mene, rekao je redatelj predstave Paolo Magelli.

Lizistratu nadopunjuje Ilijada s prikazima užasnih posljedica rata, dok Lucićeva antiratna poezija potvrđuje besmisao ratnih sukoba. Četvrti tekst cjeline dramski je prizor Mate Matišića "General" koji svojim pomalo crnim humorom čini svojevrsni epilog. Oduševljena publika ovacijama je pokazala koliko je redatelj, poput Magellija, nedostajao Splitskom ljetu. 

- Ja bih usporedio njegovo viđenje kao potpuno antiaristotelovsko. On ne oponaša obrasce, nego kao da gledamo Tarantina, komentirao je redatelj Ivica Buljan.

- To je za mene novo splitsko iskustvo. Ta energija mladih glumaca koji su toliko grizli na jedan poseban način, kazala je glazbenica Ivanka Mazurkijević.

U potrazi za opravdanjem vlastitog postojanja u Lizistrati se prepoznaje apsurdnost raskoraka između okoline i samosvijesti. Predstava je to koja će još dugo rezonirati svojim snovitim ambijentom i surovom temom, jer jesmo li toliko zabrinuti za vlastitu egzistenciju, da ne vidimo dalje od samih sebe?


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!