Pula: Otvoreno Malo rimsko kazalište

05.05.2023.

Zadnja izmjena 22:19

Autor: Jana Radić/Dnevnik/HRT/R.S.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Malo rimsko kazalište, jedan od najvećih projekata u kulturi u Hrvatskoj vrijedan više od tri milijuna eura, svečano je otvoren u petak navečer u Puli.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je kako se otvara još jedan obnovljeni dragulj bogate hrvatske kulturne baštine kojeg je "Hrvatska naslijedila od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije i kulture i koji su velikim djelom preuzeli hrvatski preci te sačuvali vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća". Istaknula je i kako je obnova tog kazališta najveće ulaganje u kulturnu baštinu u mandatu ove Vlade.

- Arheološki muzej Istre zajedno s Arenom i Malim rimskim kazalištem i svim ostalim spomenicima koje taj muzeja iz prihoda koje je ostvario obnovio, pokazuje kako vidimo budućnost održivog upravljanja kulturnom baštinom. Ono što je negdje drugdje budućnost, to je u Puli sadašnjost, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Dragan Jelić kazao je kako je ovo veliki dan za Puli te kako je ovo najljepši prostor za kazališne i koncertne događaje u ovom djelu Europe. Stoga, smatra on, ovo će puno značiti i Puli i Istri te Hrvatskoj u privlačenju novih turista i kulturnih događaja te kako nije jednostavno obnoviti kulturnu baštinu.

Zoričić: Ovo je svjetska priča


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ustvrdio je kako je svako otvorenje kazališta velika stvar te dodao kako arhitektura i kultura mogu upravo na najbolji mogući način spajati povijest, budućnost i sadašnjost.

- Upravo se to potvrđuje u ovoj veličanstvenoj večeri. Pula je uvijek imala istaknute pojedince koji su imali viziju poput danas ravnatelja muzeja Darka Komše. Pula ima mnoge identitete, no ona je večeras najprije kulturni, a zatim i svjetski grad, zaključio je Zoričić dodavši kako je ovo svjetska priča.

- Grad Pula je svjetski grad i vjerujem da će cijela priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati, poručio je Zoričić.

Ravnatelj Arheološkog muzeja rekao je kako se večeras svečano obilježava to što smo jednog od najvažnijih antičkih spomenika u Hrvatskoj vratili izvornoj svrsi i funkciji.

- Ovaj dan nije izabran slučajno, već činimo to prigodno na sam dan grada Pule kao svojevrsnu posvetu njezinom bogatom kulturnom povijesnom naslijeđu i svim pulskim stvarateljima i promicateljima kulture, poručio je ravnatelj muzeja Darko Komšo. Napomenuo je da je godina u kojoj se Malo rimsko kazalište otvara "nulta" godina, s obzirom na to da će se kroz različita događanja osluškivati kako ta buduća ljetna pozornica funkcionira te će se u skladu s time i donijeti odluka o potencijalnoj nabavi dodatne opreme kako bi se za buduće izvedbe osigurala najviša razina scenske kvalitete.

U doba Augustove vladavine, u 1. stoljeću, ovo je kazalište primalo gotovo 4 tisuće gledatelja. Pula je tada imala čak dva gradska kazališta i amfiteatar. No do početka 20. stoljeća nije bilo poznato da se baš na ovom mjestu nalazi vrijedan antički spomenik. 

- Ono što vidite, dijelove originala možete vidjeti na scenskoj zgradi, dakle to su sami dijelovi podesta. Same scene i struktura scenske zgrade, zamislite u elevaciji jednu zgradu otprilike veličine zgrade Arheološkog muzeja i ovaj prostor kao potpuno zatvoren, za HRT Dnevnik rekla je Nataša Nefat, konzervatorica. 

Projekt obnove počeo je prije deset godina, a na njemu su radili arheolozi, konzervatori, arhitekti i inženjeri.

- Želja je bila da se pokuša s novim elementima tribine s novom intervencijom dočarati, nekako uprizoriti njegovu izvornu veličinu, njegovu izvornu visinu i dimenzije, objasnio je Emil Jurcan, arhitekt. 


Arheološka istraživanja se nastavljaju


Arheološka se istraživanja nastavljaju. Lokalitet je, kao i cijelo pulsko područje, iznimno bogat arheološkim nalazima.  

- Prilikom istraživanja pronašli smo i nekakve starije nalaze, a to se odnosi na razdoblje Histra, pronašli smo unutar kazališta na površini stijene u jednom udubljenju jedan histarski grob, kazala je Silvana Petešić, arheologinja. 

Želja je bila spojiti staro i novo, bogato naslijeđe i nove tehnologije. Očuvati prostor za iduće naraštaje.

- Zadovoljan sam, obnova je prošla dobro, kad uzmemo u obzir cijeli kontekst svega što se događalo, korona i ratovi, sad nas čeka ono glavno, porinuće broda i početak korištenja Malog rimskog kazališta, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. 

Cjelovitom obnovom prostora Malog rimskog kazališta te Arheološkog muzeja Istre, Pula dobiva neke sasvim nove vizure. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!