Pula dobiva spektakularnu pozornicu - obnovljeno Malo rimsko kazalište

25.04.2023.

11:38

Autor: Jana Radić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište

Foto: Arheološki muzej Istre / promo

Malo rimsko kazalište u Puli izgrađeno u prvom stoljeću uskoro će otvoriti svoja vrata publici željnoj predstava i koncerata na posebnom, doista jedinstvenom, prostoru pod zvijezdama. Radovi na rekonstrukciji završeni, a dvodnevna svečanost otvorenja počinje na Dan grada Pule, 5. svibnja.

Obnovljeno kazalište moći će primiti 1250 osoba na tribinama, te još 300-tinjak u parteru te će, kao i nekad u antičko doba, biti medij za susrete publike i umjetnika.

Kako je sjediti u gledalištu tog spektakularnog prostora provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju je tamo dočekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo

- Ozbiljno je to arhitektonsko djelo rekonstrukcije, valorizacije i prezentacije. Malo rimsko kazalište je jedno od dva pulska kazališta, jer Pula je, kao jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu svijeta imala dva kazališta – malo i veliko rimsko kazalište, ističe ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Najbliže kazalište Puli je u Trstu, a nakon toga nema tragova kazališta čak do Visa.

- Prema tomu, na ovoj istočnoj obali ili nisu sačuvani, ili im nema tragova, pojašnjava Komšo.

Kazalište je otkriveno krajem 19., početkom 20. stoljeća i bilo je dosta popularno od 1980-ih do početka 2000. za različite manifestacije, predstave, koncerte…

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta dogodit će se na Dan grada Pule, 5. svibnja, a svečanost će pratiti glazbeno - scenski program u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića.

Dan kasnije, 6. svibnja, pozornica Malog rimskog kazališta ugostit će slovensku glazbenu atrakciju  Perpetuum Jazzile. Time će se službeno proslaviti vraćanje izvorne funkcije iznimno važnom antičkom spomeniku kulture u Puli na čijoj su rekonstrukciji radili interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Iza nas je kompleksan projekt obnove Malog rimskog kazališta te smo ponosni što ćemo uskoro predstaviti jedan od najspektakularnijih koncertnih, kazališnih i uopće izvedbenih prostora u ovom dijelu Europe. Kao zajednica imamo obvezu zaštiti bogato kulturno naslijeđe te istovremeno promišljati načine kako da tu vrijednu kulturnu baštinu integriramo u suvremeno tkivo grada kako bi ona kvalitetno služila današnjim potrebama u kulturi, a javnost dobila mogućnost uživanja u prostoru jedinstvene spomeničke vrijednosti, ugođaja i akustičke kvalitete, istaknuo je Darko Komšo.

Nakon što je bilo zatvoreno gotovo dva desetljeća Malo rimsko kazalište obnovljeno kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu se posebna pažnja posvetila tomu da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

- Tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštovao omjer 1:2, prema naputku iz “Deset knjiga o arhitekturi”, čuvenog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća pr. K., Vitruvija, ističu iz Arheološkog muzeja Istre.

Dio Malog rimskog kazališta sada je i ogroman 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio je počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture, a nominiran je i za arhitektonsku nagradu "Bernardo Bernardi".

Obnova Malog rimskog kazališta financirana je iz europskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, sredstvima Ministarstva kulture i medija, te vlastitim sredstvima Arheološkog muzeja Istre.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!