Braća Ferlin na 15. izdanju Praških kvadrijenala

02.06.2023.

13:04

Autor: Hina/HRT/V.M.

"Sad Sam Matthäus"

"Sad Sam Matthäus"

Foto: ZKM / promo

Na 15. izdanju Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora koji se otvara u srijedu 7. lipnja, Hrvatsku će predstavljati instalacija Matije i Mauricija Ferlina pod naslovom But I am Alive, koja se oslanja na njihovu nagrađivanu predstavu "Sad Sam Matthäus".

Kako stoji u priopćenju Hrvatskog dizajnerskog društva, u svojoj su predstavi "Sad Sam Matthäus" braća Ferlin prikazali svoju osobnu i obiteljsku povijest proizašlu iz surovog geopolitičkog konteksta i nadrealnog prirodnog okruženja kroz interakciju s Kristovom mukom, koristeći Muku po Mateju Johanna Sebastiana Bacha kao referentnu osnovu.

Suvremeni plesač i koreograf Matija Ferlin te dizajner Mauricio Ferlin nerazdvojno surađuju već gotovo dva desetljeća, dijeleći zajedničku viziju, a solo predstava "Sad Sam Matthäus", premijerno izvedena 2021., sažima elemente dramskog i postdramskog kazališta, kao i suvremene plesne i izvedbene umjetnosti.

- Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu 2023. ovu složenu izvedbu transponira u instalaciju tj. mrtvu prirodu. Detaljno razrađeni konstrukti, pronađeni i prirodni objekti postavljaju se u izložbeni kontekst u svom izvornom obliku, pri čemu dosežu sljedeću strukturnu razinu odnosa unutar svojih povijesnih, društvenih i kulturnih nasljeđa, objasnili su iz HDD-a.

Izložba Matije i Mauricija Ferlina "But I am Alive" četvrti je izložbeni nastup Hrvatske na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora u organizaciji i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija.

Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora bit će otvoren za publiku od 8. do 18. lipnja, a tema ovogodišnje manifestacije glasi RARE i poziva sudionike da prikažu umjetnost koja izranja iz ideja, materijala, umjetničkih pristupa i dizajnerskih praksi koje se povezuju s ljudskom razinom unutar svojeg okruženja, odnosno sa specifičnosti mjesta i situacija u kojima ona nastaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!