Mirogoj među sedam najugroženijih europskih lokaliteta

08.04.2021.

15:45

Autor: Hina

Mirogoj

Mirogoj

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Kompleks groblja Mirogoj uvršten je među sedam najugroženijih europskih spomeničkih lokaliteta za 2021. godinu, izvijestila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za novinare ispred kapele Krista Kralja na Mirogoju.


- Kompleks je prijavilo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s gradom Zagrebom, Gradskim zavodom za zaštitu spomenika i Holdingom, vodeći računa u prvom redu o specifičnosti i vrijednosti kompleksa kao najvažnijega multikonfesionalnoga groblja u Hrvatskoj sa svojom iznimnom vrijednošću i na europskoj razini, ali i vodeći računa o golemim štetama, rekla je ministrica.


Podsjetila je da projekt koji od 2013. godine Europa nostra provodi s Institutom Europske investicijske banke na ovaj način svake godine stavlja u žarište sedam europskih lokaliteta.


- Na taj se način mobiliziraju stručnjaci i sredstva kako bismo zajednički obnavljali europsku kulturnu baštinu, istaknula je Obuljen Koržinek.


Zadnjih godinu dana, napomenula je, niz europskih stručnjaka, od važnih i uglednih organizacija poput Europe nostre do znanstvenika, posebno stručnjaka koji se bave protupotresnom obnovom kulturne baštine, ponudio je različite oblike pomoći. Svi će oni, najavila je, biti uključeni posebno na kompleksnim projektima obnove.


Prvi radovi 97 milijuna kuna


- Procjena samo prvih radova koje ćemo financirati iz Europskoga fonda solidarnosti za kompleks Mirogoja je 97 milijuna kuna, rekla je Obuljen Koržinek i dodala da u to ulaze radovi hitne sanacije koji su prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti.


- Ta su sredstva odobrena, dokumentacija se prikuplja i tu ćemo kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu relativno brzo vidjeti i početak realizacije, kazala je ministrica.


Međutim, istaknula je, svima je jasno da će obnova kompleksa Mirogoja biti dugotrajna te da će tražiti velik stručni angažman, jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji od svog nastanka nije bio obnavljan. Naglasila je da je danas na javnom predstavljanju Europe nostre istaknuto da će se svi zajedno mobilizirati da nam pomognu prikupiti sredstva.


Uz kompleks groblja Mirogoj među sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi su i Achensee parna zupčasta željeznica (Tirol, Austrija), pet južnih Egejskih otoka (Grčka), Vrt Giusti u Veroni (Italija), samostan Dečani (Kosovo), središnji poštanski ured u Skopju (Sjeverna Makedonija) te kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva (Cantabria, Španjolska).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!