MSU: Izložba Toše Dabca, novi pogled na rad cijenjenog fotografa

02.11.2021.

13:56

Autor: T.V./Hina/HRT

 Izložba fotografija Toše Dabca, arhivska fotografija

Izložba fotografija Toše Dabca, arhivska fotografija

Foto: Davor Visnjic / PIXSELL

Izložba "U fokusu - kretanje gradom" Toše Dabca, trinaesta u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac koja je izrasla iz cjelogodišnjeg projekta "Točka sastajanja", otvara se 4. studenog u MSU galeriji.

Kako je najavljeno iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, ta je izložba pokušaj novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa, a nije samo trenutak u povijesti nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti.

- Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje iskustvo, napominje se.

Iz MSU-a podsjećaju da je Dabčeva fotografija posljednjih godinu dana bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima.

U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčevog rada i okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli su u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv te je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postalo upravo kretanje gradom.

- Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u MSU galeriji postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, napominje se. Stoga se izložba sastoji od dvije dominante osi - jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka, dok se kretanje izložbom, u skladu s temom, nastavlja u vanjskom prostoru.

Kao mjesto primjene teorijskog znanja prikupljenog u godinu dana projekta, realizirane su intervencije u suradnji s Klubom mladih MSU-a na južnom platou MSU-a u dijalogu sa zainteresiranim građanima, među njima trenutni i nekadašnji stanovnici Novog Zagreba i slabovidne osobe, a čija je svrha bojom definirati putanju do ulaza u MSU i ostvariti dodatan sadržaj za najmlađe korisnike platoa, dodaje se.

U sklopu akcije "S Dabcem po gradu" nastala su zapažanja građana o gradu, koja su predstavljena izložbom, a nova zapažanja, bilo crtež, zapis ili fotografija, posjetitelji izložbe mogu priložiti do kraja trajanja izložbe.

- Brojni doprinosi građana u ovom projektu i njihova podrška u duhu su Dabčeve težnje autentičnom, tipičnom i humanom. Njegove fotografije, kao ni ova izložba, neće zaliječiti pandemiju, neće popraviti štete od potresa, ali mogu biti točke sastajanja, razmjene iskustava i misli i tako katalizator, koliko god malih, mijena, ističe se u najavi.

Autorica koncepta izložbe i kustosica je Renata Filčić.

Uz izložbu, otvorenu do 28. studenog, održava se i program u sklopu 13. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji će biti uskoro objavljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!