Otvoren 44. Interliber

08.11.2022.

Zadnja izmjena 11:47

Autor: T.V./HRT/Hina

Interliber

Interliber

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Međunarodni 44. sajam knjige Interliber svečano je otvoren u nazočnosti brojnih predstavnika kulturne, političke i akademske zajednice. Poslane su poruke o važnosti knjige i pisane riječi te poziv svima da idućih dana posjete Zagrebački velesajam i pronađu knjigu za sebe.

Od danas pa sve do nedjelje na Zagrebačkom velesajmu predstavit će se više od 300 izdavača s oko 50 tisuća naslova. Uz kupnju knjiga po povoljnim cijenama, sve ljubitelje dobrog štiva čeka bogat program te gostovanja brojnih domaćih i stranih autora, i to sve uz besplatan ulaz.

Prvi "pravi" postpandemijski Interliber otvorila je u Paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Čestitala je struci, nakladnicima, knjižarima, piscima, prevoditeljima i svima zaposlenim u ovoj, kako je naglasila, iznimno važnoj industriji, što su uspjeli prebroditi teško razdoblje krize.

- Posebno sam ponosna što iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi s čak devet novootvorenih knjižara u RH, rekla je Obuljen Koržinek.

Nakladnicima je zahvalila što organizacijom i sudjelovanjem na festivalima na kojima ugošćuju brojne domaće i strane autore pridonose vidljivosti knjige i čitanja te domaćoj čitateljskoj publici koja pokazuje da prepoznaje knjižare, knjižnice i antikvarijate kao središta knjižarskog entuzijazma i čitateljske strasti.

Najavila je 250 milijuna kuna za kulturne i kreativne industrije u sklopu nacionalnog plana oporavka i otpornosti te povećanja sredstava za pravo javne posudbe. Izrazila je i nadu da će se u sljedećoj godini realizirati i novi model otkupa knjige. Pozvala je javnost da u sljedećim danima posjeti Zagrebački velesajam, pronađe knjigu za sebe, sudjeluje u brojnim događajima te "da na takav način svi zajedno knjigu i čitanje još jednom stavimo u fokus naše pažnje".

Tomašević najavio gradsku knjižnicu u Paromlinu

Pokrovitelj manifestacije gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zahvalio je Zagrebačkom velesajmu na uspješnoj organizaciji još jednog Interlibera, "središnjeg nacionalnog događaja posvećenog knjizi i nakladništvu i jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija u RH", svim dionicima branše na uloženom trudu i znanju kako bismo i ove godine imali atraktivnu, raznoliku i kvalitetnu ponudu novih naslova te Ministarstvu kulture i medija na uspješnoj suradnji.

Izrazio je zadovoljstvo što se ove godine Interliber "vratio u punoj snazi u Grad Zagreb", grad koji se, kako je istaknuo, može pohvaliti znatnim ulaganjima u kulturu, "pa tako i u sektor knjige". Najavio je najveće i najvažnije kapitalno ulaganje svojega mandata, gradsku knjižnicu u Paromlinu, koja je trenutačno u fazi preprojektiranja, a koja će, kako je rekao, postati "u pravom smislu riječi novi društveno-kulturno-obrazovni centar cijelog grada".

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša poželjela je dobrodošlicu svim posjetiteljima "najvećeg kulturnog događaja jeseni" te ih pozvala da se do nedjelje prepuste čarobnom svijetu knjiga na štandovima 296 izlagača koji u paviljonima 5, 6, 7 i 7a nude ljepotu pisane riječi i bogatstvo kulturnog nasljeđa ukupno 15 zemalja.

Ove godine, uz hrvatske, svojim se izdanjima i autorima na Interliberu predstavljaju i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bogata ponuda

Osim bogate ponude knjiga, nakladnici su pripremili bogat popratni program promocija i susreta s autorima.

- Nebrojene interaktivne radionice, kvizovi, čitaonice, predstavljanje knjiga, slikovnica za one malo manje, ali i za tinejdžere i posebno bih najavila neka zvučna imena koja će možda baš mladima biti zanimljiva. Dolaze nam Mile Kekin i Urban, Vojko V., Željko Bebek i Dario Srna koji će predstaviti svoje knjige, rekla je Dina Grozdanović Poštolka, voditeljica Interlibera.

Premium program koji organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK posvećen je ukrajinskoj i srpskoj književnosti. 

U sklopu Interlibera i ove će godine biti organizirana dodjela Nagrade "Kočićevo pero".

44. Interliber traje do 13. studenoga, a otvoren je svaki dan od 10 do 20 sati, osim petka i subote kada je radno vrijeme do 21 sat. Ulaz na sajam je besplatan, kao i parkiranje za sve posjetitelje Interlibera.

Interliber je ove godine proširio ugostiteljsku ponudu te se na šest lokacija, u otvorenom i zatvorenom, nalaze food truckovi sa street food delicijama i slasticama po popularnim sajamskim cijenama.

Splitski sajam knjiga Interlibar od 10. do 20. studenoga

Splitski sajam knjiga Interlibar održat će se od 10. do 20. studenoga, a posjetiteljima će, uz bogat izbor knjiga, ponuditi i promocije te susrete s autorima, radionicu i kviz.

Na sam dan otvorenja u prizemlju trgovačkog centra Joker splitska autorica Magdalena Mrčela predstavit će knjige "Parazit", "Između" i "Osvetnik" u kojima piše o, kako se ističe u najavi, teškim, ali važnim temama.

U subotu, 12. studenoga, Marija Gradečak djeci će približiti kreativni svijet dizajna na radionici "Mala Mica, dizajnerica", dok će se u nedjelju održati kviz "House of Dragon" na kojemu će ljubitelji te serije moći testirati svoje znanje, ali i osvojiti vrijedne nagrade.

Tijekom sajma svoje nove naslove splitskoj će publici predstaviti književnici Jurica Pavičić, Frane Herenda i Želimir Periš, a Interlibar završava kvizom u povodu 25. obljetnice izlaska prve knjige o Harryju Potteru J.K. Rawling i novoga hrvatskog izdanja.

Sajam organizira lanac knjižara "Hoću knjigu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!