22:40 / 13.03.2021.

Autor: Posebni dodaci/HTV

Nagrade "Oktavijan" dodijeljene u "Posebnim dodacima"

Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara

Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara

Foto: Posebni dodaci/HTV / HRT

Hrvatsko društvo filmskih kritičara proglasilo je film "Mater" Jure Pavlovića najboljim dugometražnim hrvatskim filmom u prošloj godini, objavljeno je u emisiji Posebni dodaci na Trećem programu HTV-a, gdje je održana dodjela tradicionalnih nagrada Oktavijan.

U konkurenciji za nagrade bila je cjelokupna godišnja produkcija, koja je s obzirom na pandemiju bila manja nego inače, osobito u dugometražnoj konkurenciji. Oko 150 filmova svih rodova i trajanja pogledalo je i ocijenilo dvadeset filmskih kritičara. Ranije ovog tjedna je objavljen i dobitnik "Zlatnog Oktavijana" za životno djelo. To je Veljko Bulajić, filmski redatelj i najstariji živući svjedok povijesti hrvatske kinematografije.

Osim što je dodjela održana izvan uobičajenog festivalskog okruženja Dana hrvatskog filma ili Pulskog filmskog festivala, novost su dvije dodatne kategorije - za dugometražni dokumentarni film i za najbolju manjinsku koprodukciju, koje su uvedene s obzirom na kontinuiran kvantitativan i kvalitativan porast hrvatske produkcije na tom području.


"Oktavijana" za dugometražni dokumentarni film osvojio je film "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka. Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju  pripala je Borisu T.Matiću i Lani Matić, za film "Otac" Srdana Golubovića, u kojem je naslovnu ulogu maestralno odigrao hrvatski glumac Goran Bogdan.  

"Oktavijana" za srednjometražni igrani film  dobio je "Južno voće" Josipa Lukića, a za kratki i srednjometražni dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana.

U kategoriji animiranog filma najbolji je "Pustolovine Glorije Scott - Umorstvo u katedrali" Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, eksperimentalnog "Colonello Futurista" Vladislava Kneževića, namjenskog "The Closing Door" Lucije Mrzljak.

Najbolji filmski kritičari


Nagrada Vladimir Vuković za najboljega kritičara u 2020. dodijeljena je Marku Njegiću, filmskom kritičaru, novinaru i kolumnistu, za tekstove objavljene u "Slobodnoj Dalmaciji".


Dodijeljena i Nagrada Vladimir Vuković za 2019., s obzirom na to da nije bila dodijeljena prošle, pandemijske godine. Dobio ju je Josip Grozdanić za tekstove objavljene u "Vijencu" i emisiji "Filmoskop" Hrvatskoga radija.


Diplomu Vladimir Vuković za najboljeg mladog kritičara u 2020. dobila je Iva Rosandić za tekstove na portalima dokumentarni.net i kulturpunkt.hr., a za 2019. Igor Jurilj.


Nagrada Ante Peterlić za publicistiku u 2020. dodijeljena je Iliji Barišiću, za knjigu "Filmska gramatika videoigara: modaliteti izlaganja novih medija, objavljenoj u nakladi Hrvatskog filmskog saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!