'Neprijatelj naroda’ - inovativan i zaigran pogled u mračan svijet

08.02.2021.

10:57

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Neprijatelj naroda

Neprijatelj naroda

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

‘Neprijatelj naroda’ prva je ovogodišnja premijerno izvedena predstava ZKM-a. Iako je riječ o tekstu napisanom prije više od 130 godina, itekako je aktualan jer zadire u najslabije točke i našega društva. Ibsenovo remek-djelo adaptirao je i redateljski potpisao jedan od trenutačno najtraženijih mladih redatelja Ivan Penović.

Na premijeri u Zagrebačkom kazalištu mladih bila je ekipa Vijesti iz kulture:

Već gotovo stoljeće i pol Ibsenovo je kupalište inspiracija mnogim redateljima, jer pitanje otići ili ostati i boriti se za pravednije društvo uvijek je bilo i pitanje opstanka.


- Da bi to još i bolje korespondiralo s današnjim vremenom, postavljen je i djelomično iz improvizacije, djelomično iz Ibsena i naravno iz sve ove situacije koje se jesu izdogađale zadnja dva tri mjeseca, kaže redatelj Ivan Penović.

Ivan Penović

Ivan Penović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Neprijatelj naroda bi bio svako tko imalo digne glas protiv vladajuće struje.

Jasmin Telalović, doktor Stockmann

Pandemija, zatvaranje, prosvjedi, borba protiv korupcije i za opće dobro - teme su s kojima se i današnje društvo svakodnevno susreće, a ova predstava aktualizira.


- Neprijatelj naroda bi bio svako tko imalo digne glas protiv vladajuće struje ili imalo daje svoje ideje koje su kontra svega što se oko njega događa, ističe Jasmin Telalović koji tumači ulogu doktora Stockmanna.


Adrian Pezdirc, koji nastupa kao Hovstad i Billing, komentira da novinari danas da nemaju slobodu kakvu smatramo da imaju.


- To nekakvo javno mišljenje i uopće pojam medijske snage su dosta upitni, komentira Prezdirc.

Adrian Prezdirc

Adrian Prezdirc

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Frano Mašković, koji tumači ulogu Aslaksena, se nadovezuje: Tu smo da upozorimo, da postavimo neka pitanja i sebi i publici, a hoćemo li na neka od njih dobiti odgovor, vidjet ćemo.


Ova je predstava suradnja ZKM-a, Schauspiela iz Stuttgarta i Novog kazališta iz Varšave. Na glumljenoj videovezi su glumice iz Poljske i Njemačke, ali na pozornici je samo jedna, koketna gospođa Stockmann.

Galerija
Anđela Ramljak, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Neprijatelj naroda, Foto: Vijesti iz kulture/HRTNeprijatelj naroda, Foto: Vijesti iz kulture/HRTNeprijatelj naroda, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

- Razmažena kći bogatog oca i udala se za toga Stockmanna, i nikad nije slutila da će on biti tako prozvan, kaže Anđela Ramljak koja tumači ulogu gospođe Stockmann.


Adaptacija i režija jednog od trenutačno najtraženijih mladih redatelja Ivana Penovića donosi inovativan i zaigran pogled u često mračan unutarnji svijet našega društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!