13:25 / 03.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Operna vožnja Europom

Koncertne večeri HNK u Zagrebu

Koncertne večeri HNK u Zagrebu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prvi operni koncert ove godine u zagrebačkom HNK osim publike u dvorani, mogla je prvi put vidjeti i publika izvan kazališta, putem prijenosa na kazališnim internetskim stranicama. 

Na glazbenoj vožnji Europom između opere i operete sinoć su bili operni prvaci, a pratila ih je ekipa Vijesti iz kulture:

Glazbeno putovanje Europom operni solisti zagrebačkog HNK počeli su romantično.


- Radi se o biserima europske operne literature. Tu su arije i dueti iz Puccinijeve 'La bohème', španjolske pjesme, francuski repertoar, i naravno nezaobilazna opereta, rekao je Tomislav Mužek.

Tomislav Mužek

Tomislav Mužek

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

A uz Puccinijevu romantiku na pozornici je bilo i mnogo strasti španjolskog skladatelja Manuela de Falle.


- Pjesme su bogate temperamentom, onim pravim, istinskim španjolskim, nekad grubim, s puno, puno ljubomore, istaknula je Dubravka Šeparović Mušović.


Koncertne večeri HNK u Zagrebu

Koncertne večeri HNK u Zagrebu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Osim u dvorani koncerti iz naše nacionalne kuće mogu se gledati i na internetu.


- Sviđa mi se i ta jedna nova dimenzija, no više volim živi kontakt s publikom, priznaje Valentina Fijačko Kobić, a ravnatelj Opere Marcello Mottadelli najavljuje: Koncerte ćemo u kazalištu održavati cijeli ovaj i sljedeći mjesec pa će nastupiti svi naši solisti, čemu se jako veselim.


Valentina Fijačko Kobić

Valentina Fijačko Kobić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Prva dva koncerta kazalište je putem svojih internetskih stranica publici ponudilo besplatno.


- Nakon toga ćemo naplaćivati da publika koja će nas gledati doista ima osjećaj kao da je u kazalištu i da sudjeluje na neki način u onome što se nudi s pozornice, napominje Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.


Glazbena vožnja Europom uz operu i operetu nastavit će se koncertom 'Schumann i Lisinski, broj 5 u glazbi', te kolažem opernih i ljubavnih arija, ali i glazbenim putovanjem u Rusiju i skandinavske zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!