08:50 / 04.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT

Premijera jednog od najvažnijih klasika dramske literature

'Neprijatelj naroda'

'Neprijatelj naroda'

Foto: promo / ZKM

Sasvim novo čitanje dramskog klasika Henrika Ibsena uskoro ćemo gledati u Zagrebačkom kazalištu mladih. ‘Neprijatelj naroda’ prva je ovogodišnja premijera ZKM-a, koja, iako je riječ o tekstu napisanom prije više od 130 godina, itekako aktualno zadire u najslabije točke i našega društva. Predstava, koju režira Ivan Penović, bit će premijerno izvedena u subotu, 6. veljače kao zadnja koprodukcijska predstava ‘Europskog ansambla’.

O jednom od najvažnijih klasika dramske literature i njegovu novom kazališnom čitanju razgovarali smo s redateljem Ivanom Penovićem kojega smo ugostili u Vijestima iz kulture:

Inspirativno Ibsenovo kupalište


Pojedinac u borbi s duboko korumpiranim svijetom oko sebe samo je najočitije čitanje, a u sve slojeve ove vrsne drame redateljski je proniknuo Ivan Penović koji, osim što potpisuje režiju, je napravio i adaptaciju. Ibsenovo famozno kupalište često je redateljima bilo inspirativno za upisivanje današnjice, a danas, u doba pandemije, se čini aktualnije no ikad. 


- S obzirom na to da ova panedmija već dugo traje, odlučio sam o njoj nešto pokušati reći. Tu je i pitanje obnove više gradova, što je relevantno pitanje u samoj drami. Odnos snaga političke vlasti i nekakvog altruiste, koji se bori za tuđe dobro, u tom tekstu stvar čini aktualnom, rekao je Penović.

Ivan Penović

Ivan Penović

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Penović, koji prvi put radi sa ZKM-ovim ansamblom, jedan je od trenutačno najtraženijih mladih autora: već priprema autorski projekt u varaždinskom HNK-u, a nakon toga slijede i Dubrovačke ljetne igre.


- U Varaždinu postavljam svoj tekst ‘Hrvatski bog masakra’, koji sam napisao još na studiju, a u Dubrovniku, kao koautor s Natašom Rajković, projekt ‘Van sebe’ koji je koprodukcija kazališta u Novom Sadu, Ljubljani i Igara te se financira iz europskih fondova. Razrađuje temu tisuću godina migracija, a Dubrovnik uzimamo kao epicentar migracija kroz povijest, najavljuje Penović.

Odnos snaga političke vlasti i altruiste, koji se bori za tuđe dobro, stvar čini aktualnom.

redatelj Ivan Penović

'Neprijatelj naroda' široko je poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u sistem ali i način na koji se samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice, stoji najavi predstave.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostor aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja, ali i neodustajanja. Istaknuto je kako je slika unutarnjeg svijeta hrvatskog društva, u kojoj posljedice potresa te pandemije nagrizaju sociološku strukturu i stvaraju osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost, našla mjesto u dramaturškom i izvedbenom postupku Ivana Penovića.

U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Pjer Meničanin, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Ugo Korani, Ewelina Pankowska, Jan Sobolewski, Jerzy Nasierowski, Tenzin Kolsch i Claudia Korneev.


‘Neprijatelj naroda’ zadnja je koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj projekta je redatelj Oliver Frljić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!