Kazališna 2020. – dvorane više prazne nego pune

04.01.2021.

19:27

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Nikad izazovnija godina na kazališnim daskama s kojih su zauvijek sišla neka od najvećih imena hrvatskog glumišta.
Nikad izazovnija godina na kazališnim daskama s kojih su zauvijek sišla neka od najvećih imena hrvatskog glumišta.

➡ Pregled filmske 2020. – teška godina
➡ Likovna 2020. – puno izložbi, ali bez velikih otvorenja

Protekla je godina bila zahtjevna za sve, ali za kazališne umjetnike možda i ponajviše. Kazališne daske bile su više prazne nego pune, a glumci nikad gladniji nastupa.

Gledatelji malobrojni pod maskama u gotovo praznim redovima, no otvorio se i novi prozor u kazališni svijet, onaj virtualni.

Predug niz odlazaka velikana kazališne scene

Protekla će godina u analima svjetskog, pa i hrvatskog kazališta ostati zabilježena crnim slovima.

U 2020. s nevjericom smo bilježili niz vijesti o smrti velikana teatra: neponovljiva Vera Zima, jedan od najnagrađivanijih glumaca u povijesti, karizmatični Mustafa Nadarević, glumac koji je volio reći kako mu je osmijeh publike najveća nagrada Špiro Guberina, zatim glumac kojega ćemo uz brojne uloge pamtiti i po predstavi 'Stilske vježbe' u kojima je glumio više od 50 godina, nenadmašni Pero Kvrgić te čuveni redatelj Božidar Violić.

Preminuli su i Neda Arnerić, redatelj Igor Vuk Torbica, jedan od najkontroverznijih hrvatskih umjetnika Božidar Alić, diva splitskog kazališta Zoja Odak, te glumice Đurđa Ivezić i Hermina Pipinić.

Pandemija i potres: kazalištarci sele na internet i na otvoreno

2020. pamtit ćemo i po pandemiji, nezapamćenom zatvaranju kazališta, online predstavama, a zagrebačka je kazališta pogodio i potres. Nastradala je Komedija, Gavella je i dalje beskućnik.

Ovogodišnje nagrade Hrvatskog glumišta za životno djelo dobili su redateljica Ivica Boban i operni pjevač Giorgio Surian.

Izostala je raskošna dodjela nagrada u HNK - dodijeljene su virtualno u TV prijenosu. Najbolji glumci su Jadranka Đokić i Pjer Meničanin. Najbolja predstava u cjelini je Hotel Zagorje, a najbolja redateljica Anica Tomić.

- U toj reminiscenciji direktnoga obraćanja i propitivanja same publike, gdje su oni sada, što oni misle o tomu, na koji način oni gledaju na hrvatsku danas, što oni smatraju da bi hrvatska trebala bili ili nije, zapravo gradimo taj svijet, poručila je Anica Tomić.Tijekom dvomjesečnog zatvaranja, društvene mreže i YouTube kanali postali su prozor u kazalište.

HNK Ivan pl. Zajc pokrenuo je program ‘Zajc uz vas’, online su i predstave osječkog i splitskog HNK, karlovačkog Zorin doma, ZKM-a, zagrebački HNK preglede svojih predstava mjeri u desecima tisuća, kao i dubrovačko Kazalište Marina Držića.

- Na ovu groznu situaciju gledamo kao na priliku da možda u ovom video formatu naš rad pogledaju i kolege i publika iz drugih krajeva Hrvatske koji nas ne mogu gledati uživo ovdje u Dubrovniku, komentirao je ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić.

Kapaciteti kazališta bili su znatno smanjeni, a trgovi i parkovi postali su pozornicama.

- Ideja toga je bila da ljudima pokažemo da nismo muzej, da uđu u kazalište, da smo uzbudljivi, da je zanimljivo, da pričamo prave priče ustvrdila je intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč.Povratak na scenu uz 'novo normalno'

Svoja vrata predstavom 'Laponija' 18. svibnja, među prvima u Europi, ponovno je otvorio splitski HNK. Epidemiološke mjere uključuju obvezan razmak u publici, maske i dezinfekciju.

- Znamo da često, ako ste malo niži, smeta vam glava osobe ispred vas. Pa taj problem više nećete imati zato jer su svi dovoljno daleko od vas, poručio je ravnatelj HNK ‘Ivan pl. Zajc’ Marin Blažević. A u riječkome HNK-u pozornost je privuklo novo čitanje kultne predstave Nedjeljka Fabria i Darka Gašparovića ‘Vježbanje života’ - nova je verzija ‘Vježbanje života - drugi put’.

‘Kafka na žalu’ u režiji Ivice Buljana zagrebačkog HNK ponudio je pogled u snoviti svijet Harukija Murakamija.Kazališta Mala scena i Planet art u ovoj su krizi otišli i korak dalje - svoje predstave, uz naplatu ulaznice, prenose na online platformi.

- Bilo zbog straha od korone, ili ako ne žive u Zagrebu, gledatelji mogu vidjeti predstavu po cijeloj Hrvatskoj i svijetu, rekao je Marko Torjanac iz kazališta ‘Planet Art’.Znatno smanjeni obujam kazališnih festivala Na Festivalu svjetskog kazališta gledali smo predstave Tiaga Rodriguesa i Pipa Delbona, a predstava 'Višnjik', koprodukcija Gavelle i Osječkog ljeta kulture, osvojila je srca publike.

Histrioni su gledalište punili komedijom 'Mačak u vreći', na Dubrovačkim ljetnim igrama veliko zanimanje publike izazvala je priča ‘Mare i Kate’, a na Splitskom ljetu ‘Francuzica’.

Iskustvo izolacije na kazališne daske pretočili su u ZKM-u, predstava je 'Monovid 19', a iskustvo provokativno.‘Ja od jutra nisam stao’ najbolja je predstava Festivala glumca i Dana satire Fadila Hadžića, a pobjednik Marulićevih dana je 'Kiklop'.

Najboljim, na natječaju za dramski tekst zagrebačkog HNK proglašen je ‘Gdje se kupuje nježnost?’ pjesnikinje Monike Herceg. Balet 'Ponos i predrasude', u režiji i koreografiji Lea Mujića, oduševio je publiku.Crni dani za samostalne umjetnike

U vremenima kada se gledališta smanjuju samostalni umjetnici teško pronalaze svoj prostor: zaposleni glumci zagrebačkih kazališta peticijom su upozorili da su njihovi kolege egzistencijalno ugroženi.

Kazalištarcima kroz godinu pomaže Ministarstvo kulture i medija, traju javni pozivi i ad hoc natječaji za razne programe.

- Model izravnih potpora kakav smo imali u prva tri mjeseca zapravo je najmanje pravičan od svih onih mehanizama koje smo stavili na raspolaganje i smatramo da je puno bolje honorirati umjetnike da rade pa makar i u online okruženju ili drugim alternativnim modelima, ustvrdila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.Borba s pandemijom vodi se po svim hrvatskim kazalištima, na neko vrijeme svoja su vrata zatvarali i u Splitu i u Rijeci, i u Osijeku, u zagrebačkom, pak, HNK-u optužbe i tužbe - situacija se procjenjuje, čekaju se očitovanja, kazalište je zatvoreno, epilog se još ne nazire.

Zbog virusa mnoge smo predstave vidjeli samo jednom - ostale izvedbe čekaju neka bolja vremena.

Godina na izmaku, unatoč pokojoj uistinu dobroj predstavi - svi se nadaju što brže će se zaboraviti.

Pogledajte osvrt na kazališnu 2020. emitiran u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!