Kralj poljskog crnog humora

02.02.2021.

06:32

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Predstava 'Udovice'

Predstava 'Udovice'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U ovotjednom Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska najavljujemo premijeru crne komedije poljskog autora Sławomira Mrożeka 'Udovice' u osječkom HNK, rock komediju '10 pjesama…' koja stiže u HNK Zadar, pjesničku večer u zagrebačkom HNK-u, premijeru predstave 'Neprijatelj naroda' Henrika Ibsena u ZKM-u i svečanu 100. izvedbu 'Posljednje Freudova seanse' u Maloj sceni.

U petak i subotu, 4. i 5. veljače u osječkom HNK premijerno će biti izvedena crna komedija poljskog autora Sławomira Mrożeka 'Udovice'. Radi se i o lijepoj suradnji tog kazališta i Veleposlanstva republike Poljske u Hrvatskoj, kao i obilježavanju Dana crvenih haljina- osvješćivanja razlika i značaja moždanog udara u žena koji pada u petak.


- U 'Udovicama' se sve događa prirodno i površno. U prvom je dijelu ova prirodnost vidljiva u slici trivijalne smrti. Smrt prestaje biti opasna i strašna, primjećuje se kretanje u smjeru groteskne interpretacije drame; riječju, tema Smrti je u Udovicama prikazana tako da spaja komične elemente, na trenutke bezbrižne i banalne, začinjene ruganjem i autoironijom upravo s motivom smrti, ističu iz osječkoga HNK-a.


Događaji koje Mrożek predstavlja govore o napetosti skrivenoj pod maskom banalnosti i trivijalnosti, možda i predosjećanja tragičnog puknuća koje se nazire ispod šarene kavanske scenerije, ali i istovremeno banaliziranje onoga što je uzvišeno i pokazuje krhko i podlo ljudsko stanje.


- Kod Mrożeka nema jeze, postoji vizija komične groteske koja zastrašuje apsurdnošću poludjelog svijeta u kojem Smrt i vrijeme kao da ne uspijevaju izazvati nikakav dublji metafizički nemir. Gospoda jureći u plesu dance macabre kao da nemaju svijest svog kraja, njihove su smrti slučajne i glupe, stoji u najavi predstave.


Ulogu prve udovice tumači Matea Grabić Ćaćić, druge udovice Ivana Soldo Čabraja, treće udovice Ivana Gudelj Tešija, prvog gospodina Antonio Jakupčević, drugog gospodina Aljoša Čepl te konobara Miroslav Čabraja.


O toj zanimljivoj i angažiranoj produkciji u Kazališnom kutku Davor Meštrović je razgovarao s prvom savjetnicom Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu Dagmarom Luković, redateljem i scenografom Jasminom Novljakovićem i glumicom Mateom Grabić Ćaćić:

Rock komedija u Zadru


U četvrtak,04.veljače u HNK Zadar, u 20 sati na rasporedu je romantična rock komedija '10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života'. Autor, režiser i glumac je Ivan Ožegović, čiji lik prolazi kroz različite životne situacije vežući glazbu koju sluša uz ljubavne dogodovštine.


Ciklus poezije u HNK Zagreb


Drama HNK u Zagrebu kreće s programima predstavljanja poezije kojima publici želi približiti pjesničko stvaralaštvo. U petak, 05.veljače u 19.30 sati na redu je prva večer pod naslovom 'Ne čitaš žene' i donosi glasove suvremenih hrvatskih pjesnikinja u izboru Monike Herceg i scenskoj postavci Ivice Buljana.


U sklopu druge večeri humanitarnog karaktera 'HNK u Zagrebu za Petrinju', koja se održava u subotu 6. veljače, nakon predstave 'Gdje se kupuju nježnosti koja počinje' u 18 sati predstavit će se panorama banijskih pjesnika. Poeziju govore glumice i glumci HNK u Zagrebu. Događaj ima cilj pripomoći akciji za obnovu srušenog Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja koje je stradalo u katastrofalnom potresu. Ulaznice se ne prodaju, već će se na ulazu prikupljati novčane donacije.


Neprijatelj naroda u ZKM-u


Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru predstave komada 'Neprijatelj naroda' Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića za subotu 6. veljače u 20 sati. Glume: Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Ugo Korani.


100. izvedba 'Posljednje Freudova seanse'


Kazalište Planet Art najavljuje za nedjelju, 7. veljače u 20 sati u Kazalištu Mala Scena i u prijenosu online uživo, svečanu 100. izvedbu predstave 'Posljednja Freudova seansa' američkog dramatičara Marka St. Germaina. Redatelj je Marko Torjanac, a glume Franjo Dijak i Marko Torjanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!