Novi Sotona stiže MSU-u

23.03.2023.

06:55

Autor: Hina/HRT/V.M.

"Novi Sotona"

"Novi Sotona"

Foto: Eurokaz / promo

Novi Eurokazov kazališni projekt "Novi Sotona" u režiji Branka Brezovca, dramatizacija romana estonskog klasika Antona Hansena Tammsaarea "Nevolje novog Sotone" i drame Josipa Kosora "Požar strasti", premijerno će biti predstavljen 31. ožujka, te 1. i 2. travnja u dvorani Gorgona MSU-a. 

Kazališni projekt "Novi Sotona" koprodukcija je jednog od najpropulzivnijih estonskih teatara, Vaba Lava iz Tallinna, estonske produkcijske kuće R.A.A.A.M. i Eurokaza, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) iz Zagreba.

"Novi Sotona" dramaturški je spoj dvaju predložaka: dramatizacije romana estonskog klasika Antona Hansena Tammsaarea "Nevolje novog Sotone" i drame Josipa Kosora, remek-djela hrvatskog ekspresionizma "Požar strasti".

- Ova predstava, kao i u svim Brezovčevim radovima, dodiruje nekoliko čak disparatnih tema, a motivi se, uz njih, bore za ravnopravan status, ali jedna nameće svoj prostor: je li ljudski život grijeh ili greška? Možemo li ili moramo? Smijemo li voljeti svoje želje? Kako je sa Spasom i tko su njegove figure? Tammsaareov roman, osim ambijentalnom približenošću, ponavljanjem motiva, na neki nesmiljen, gotovo transcendentan način zapanjujuće surađuje s Kosorovom dramom, stoji u najavi.

Sve ono što se u Kosorovoj drami čini kao trijumf manjka i ritualne, tajnovite zavodljivosti, nietzscheanske prijepisnosti, u Tammsaareovu romanu se dezavuira, denuncira, ali i filozofski usustavljuje i teološki pojednostavljuje, pauperizira. Tammsaareovi likovi lakše zapadaju u životnu propusnost, dok Kosorovi računaju na mističnu otežalost i netipičnu osnovu.

Sotona se spušta na Zemlju prema naputku nebeskih sila i uprave, ali ne da bi uništio svijet, već da bi poštenim radom i moralnim životom zaslužio spasenje. Uspije li Sotoni postati pošten smrtnik, potvrdit će se da Bog nije pogriješio u svojoj kreaciji Univerzuma, već je čovjek taj koji živi grešno. A ako je tako, onda je pravo i dužnost Neba ljudske duše ekspedirati u Pakao. No hoće li Sotona uspjeti?

Režiju potpisuje Branko Brezovec, kao i adaptaciju teksta, uz Gordanu Vnuk. Glazba je povjerena Stanku Juzbašiću, scena Ivani Knez, a kostimi Suzani Brezovec. Za svjetlo je zadužen Tomislav Maglečić, ton je odradio Gregor Tomljenović, dok su likovne intervencije djelo Marte Crnobrnje.

Glumački ansambl predvodi Ognen Drangovski u ulozi Ilarije Šalića, Paško Vukasović je njegov sin Ilja a Suzana Brezovec utjelovljuje njegovu ženu Maru. Igraju još Ena Jagec, Frano Mašković, Borna Baletić, Lorenzo Raušević, Siniša Miletić, Damian Humski i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!