Veliki uspjeh hrvatskog kazališnog dvojca u Austriji

21.03.2023.

12:34

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

S velikim uspjehom u poznatom Teatru Schauspielhaus u Grazu prošli je tjedan premijerno izvedena predstava "Hotel Bellevue" Ödöna von Horvatha, koju potpisuje naš poznati kazališni dvojac - Anica Tomić i Jelena Kovačić.

Rana, rijetko izvođena drama tog austrijskog autora sadržava sve što je razradio u svojim kasnijim djelima, a s čime se tako bolno i danas suočavamo. Djelić premijerne atmosfere donose Vijesti iz kulture:

"Ljudska glupost koja pokreće ambiciju"

Redateljica Anica Tomić istaknula je da Horvath rastače Europu koja hrli prema fašizmu i malograđanštini:

- Neprestano prepoznaje u toj ljudskoj menažeriji lažne građane, prevarante, lopove. Ta ljudska glupost koja pokreće njihovu ambiciju dugoročna je metafora društva koje se neprestano urušava i Horvath to upravo tako sjajno dešifrira i opisuje kroz svoje likove, napomenula je Tomić.

Glumac Fredrik Jan Hofmann o svojem liku Strasseru kaže da je "izrazito neugodan gospodin":

- On je onaj koji se ne slaže baš najbolje sa svojim osjećajima. Prenaglašava ih. On svoju suparnicu, u ovom slučaju Christine, zapravo ne shvaća ozbiljno. I možda na kraju nešto i shvati, ali tada je prekasno, objasnio je Hofman.

Glumica Steffi Krautz svoj lik Ade von Stetten vidi kao "ženu koja se ondje povukla sa svojim novcem":

- I tako malo pleše na vulkanu te se osjeća kao da ide dolje uzdignute glave. Da, bez nje ne bi mogli postojati tamo. Ona sve financira. Nema drugih gostiju. Ona tamo gradi svoj mali privatni užitak. I dok svi rade ono što ona kaže, ona ostaje, rekla je Krautz.

Nakon premijere predstava je na rasporedu kazališta u Grazu 24. i 29. ožujka te 11. travnja.

Scena iz predstave

Scena iz predstave

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!