Odgajanje mlade kazališne publike

21.03.2023.

11:10

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Festivalska publika

Festivalska publika

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jučerašnji Svjetski dan kazališta u Bjelovaru je obilježen otvorenjem 25. Susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade. Tijekom četiri dana bit će izvedeno 12 predstava.

Cilj Hrvatskog centra ASSITEJ, koji je jedan među 80 u svijetu, jest odgajanje mlade kazališne publike i možda nekih budućih umjetnika. Predstave su besplatne, a najbolja će dobiti nagradu Zvjezdana Ladika.

Prvi dan susreta obilježila je poznata priča o Malome princu koju su na sceni Bjelovarskog kazališta ispričali mladi glumci Max teatra iz Zaprešića, a atmosferu s prvog dana manifestacije zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Glumica Zagrebačkog kazališta lutaka Marina Kostelac istaknula je da njen glumački dramski studio broji 100 polaznika:

- Radimo već 10 godina s mladima i okupljeni smo profesionalni kazališni djelatnici, glumci, likovnjaci, glazbenici koji rade s djecom, nabraja Marina Kostelac.

Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ Romano Bogdan napomenuo je da "polaznike ne pripremaju za akademije, no talentirani uvijek završe na akademiji."

- Jednostavno, cilj je da djeca učeći jezik kroz razne tehnike dramske pedagogije na sceni dobiju sigurnost u javnom nastupu, da se znaju kretati na sceni, da uče scenski govor, pripremamo ih da budu kompletni ljudi, zaključio je Bogdan.

Sudionica susreta Erika otkrila nam je da "uvijek ima nekih pouka, no kad se tek poče glumiti, onda je malo kao dosadno, ali kad krene rad, počne se uživljavati u priču."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!