Obnova Mimare zapela zbog žalbe i dodatnih oštećenja

08.03.2023.

20:00

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/P.F./HRT

 Muzej Mimara još od zagrebačkog potresa nije u funkciji

Muzej Mimara još od zagrebačkog potresa nije u funkciji

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zapela je obnova muzeja Mimara, oštećenog u zagrebačkom potresu. Poništen je natječaj javne nabave za cjelovitu sanaciju nosive konstrukcije, krova i pročelja vrijedan 19,6 milijuna eura. Razlog su žalbe i dodatna oštećenja u naknadnim potresima. No, vremena za iskorištavanje europskog novca za obnovu muzeja - sve je manje.

Već pola godine traje administrativni dio obnove muzeja, a sada novi obrat. Utvrđena su nova oštećenja koja iziskuju hitnu sanaciju. Dogodio se pomak pročelja zgrade koje se usto odvojilo od međukatnih konstrukcija.

- Rupe koje su od prvog potresa bile desetak centimetara sad su se još i veće. Padaju sa stropa velike dvorane na drugom katu dosta veliki komadi zida i stropa, utvrdili smo da se deformacije povećavaju, istaknuo je Željko Peković, projektant obnove muzeja.

Zbog novonastale situacije, cjelovita obnova do kraja lipnja nije moguća. Sada valja iskoristiti europski novac za hitnu obnovu u iznosu od pet milijuna eura.

- Sada ćemo nastojati čim prije pristupiti hitnoj obnovi središnjeg dijela - krovišta, velike dvorane, onih dijelova zgrade koji su su najviše oštećeni , sad je trenutak da se s tim počne, navodi Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimare.

Za nabavu raspisanu u kolovozu prošle godine stigle su tri ponude. Unatoč najpovoljnijoj ponudi Zajednice ponuditelja iz Beograda od 138 milijuna kuna, prihvaćena je ponuda hrvatskih partnera od 145,5 milijuna kuna. Beograđani su se žalili Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i dobili spor. Ipak, zbog novih oštećenja - nabava je poništena.

- Mi cijelo vrijeme upravljamo rizicima, znamo da neki projekti upadnu u poteškoće, neki drugi mogu to realizirati. Putem ministarstva kulture i medija iz europskih se fondova financira više od 280 projekata. Što se Mimare tiče, jedan dio konstruktivne sanacije bit će moguće realizirati u roku. Raspisat će se posebna nabava, objasnila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Kraj lipnja se bliži te je sada iznimo važno odlučiti kojim se projektima obnove mogu učinkovito iskoristiti sredstva koja nam uskoro više neće biti na raspolaganju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!